Aurinkosähkön suosio kasvaa

DSC_0772
Aurinkoenergia ei ole vielä saanut läpimurtoa Suomessa, mutta kun sekä aurinkovaraajien että aurinkopaneelien hinnat laskevat, myös suomalaisten kiinnostus kasvaa.
Auringon säteet voivat sekä lämmittää talon että antaa sähköä. Tähän saakka ei ole ollut montaakaan suomalaista, jotka olisivat päättäneet sijoittaa tähän energiamuotoon – monien mielestä varusteiden hinta on korkea eikä Suomessa ole tarpeeksi aurinkoa, jotta se kannattaisi. Tämä asenne on nyt muuttumassa, ja tulevaisuudessa tulemme näkemään katoilla yhä enemmän aurinkopaneeleja ja aurinkovaraajia myös Turunmaalla, Paraisten kaupungin energianeuvojana työskentelevä Alf-Peter Heino uskoo.
Aurinkopaneelien hinta on tänä nykyä suunnilleen 1,5–2 euroa/W, pientalolle koko järjestelmä ja sen asennus tulee maksamaan 6 000–10 000 euroa. Se on merkittävästi halvempaa kuin muutama vuosi sitten, jolloin sai maksaa 4–5 kertaa niin paljon. Aurinkopaneelien hinta on laskenut noin 80 prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana ja se laskee edelleen. Investoinnin jälkeen saa ilmaista sähköä päiväsaikaan maaliskuusta marraskuun alkuun, niin kauan kuin aurinko paistaa.
– Päivän sähkönhinnoilla kestää noin 10–15 vuotta saada investointikulut takaisin. Mutta olen aika varma, että sähkön hinta tulee nousemaan, niin että luultavasti investointi maksaa itsensä takaisin paljon tätä nopeammin. Tämä ratkaisu on niitä varten, jotka haluavat investoida pitemmälle katsoen ja niille, jotka välittävät ympäristöstä, Heino sanoo.
 
Etelä-Suomessa auringon säteily on suunnilleen yhtä voimakasta kuin Pohjois-Saksassa, jossa aurinkosähkö on jo pitemmän aikaa ollut valtavan suosittua. Aurinkopaneelien avulla voi lämmittää talon ja lämpimän veden, yli jäävän sähkön voi myydä sähköyhtiöille. Sähkön myynti ei ole kuitenkaan nyt erityisen kannattavaa, koska sähköyhtiöt maksavat vain suunnilleen kolmasosan siitä hinnasta, jonka he ottavat myydessään sähköään kuluttajille.
– Uskon aurinkopaneelien ja aurinkovaraajien myynnin paisuvan lähivuosina. Ne tulevat yhtä suosituiksi kuin ilmalämpöpumput joitakin vuosia sitten. Hyvä lämmitysvaihtoehto pientaloille on minun mukaani aurinkopaneelien ja ilmalämpöpumpun yhdistelmä. Keväällä ja syksyllä voi päiväsaikaan lämmittää talon ja kesällä voi lisäksi käyttää aurinkopaneeleista saatavaa sähköä kodin viilentämiseen ilmalämpöpumpulla, Heino ehdottaa. Ja kaikki tämä aivan ilmaiseksi!
 
Aurinkopaneelit voivat kestää 30 vuotta. Ne ovat kalliimpia kuin aurinkovaraajat, jotka tuottavat lämpöä lämmittämällä vettä, mutta niillä on joitakin etuja. Muun muassa niitä on helpompi asentaa ja ne eivät vaadi mitään kunnossapitoa kuten aurinkovaraajat. Ne eivät voi jäätyä talvella eivätkä paistua kesällä, eikä niissä ole mitään vuotoriskiä. Aurinkovaraajan elinikä on suunnilleen 5–7 vuotta. Mutta riippumatta siitä, valitseeko aurinkovaraajan vai aurinkopaneelien asentamisen, Heino suosittelee ammattiapuun turvautumista asennuksessa.
– Internetistä voi ostaa halpoja järjestelmiä, mutta pitää olla varovainen, jos tekee niin. Suomessa meillä on aika tiukat vaatimukset myytäville järjestelmille. On yrityksiä, jotka tulevat kotiin asentamaan kaiken, se on tosin kalliimpaa, mutta pitää ajatella, että varusteet kestävät 30 vuotta. On tärkeää, että ne on kunnolla kiinnitetty katolle, niin etteivät syysmyrskyt revi irti paneeleja niin, että ne lentävät tiehensä tai ettei kattoon tule reikiä, joista vesi vuotaa sisään. Työ tulee suorittaa kunnon vakuuksin, Heino ohjeistaa.
Paraisten kaupunki järjestää 25. huhtikuuta kello 13 tiedotus- ja keskustelutilaisuuden aurinkosähköstä valtuustosalissa Paraisilla.
Marina Saanila, suomennos Tarja-Liisa Mäkelä