Beatlesia paraislaisittain: She’s Leaving Home lähtee keikoille Liverpooliin

She’s Leaving Home. Yhtyeessä soittavat Riddo Ridberg, Myyri Ruokolahti, Oliver Tschernij sekä Anton Elmvik (edessä). Kuva: Samuel Salminen

The Beatles -yhtyeen syntysijoilla Liverpoolissa järjestetään 21.-27. elokuuta perinteinen International Beatleweek ja tänä vuonna siellä nähdään ja kuullaan myös paraislaista Beatles-musiikkia.

Riddo Ridberg tunnetaan Paraisilla jo usean vuoden ajalta lukuisista erilaisista teatteri- ja musiikkiprojekteistaan. Viimeiset kaksi ja puoli vuotta yksi projekteista Ridbergille on ollut sen ”kaikista rakkaimman” parissa, kun hän on johtanut Beatles-tribuuttiyhtye She’s Leaving Homea.

Yhtye poikkeaa Ridbergin aikaisemmista yhtyeistä siten, että muut yhtyeen jäsenet ovat selvästi häntä nuorempia. Laulaja Myyri Ruokolahden hän on tuntenut vajaat kymmenen vuotta. Myyri tuli aikoinaan tutuksi Paraisten nuorisoshowsta, missä hän oli mukana kolmen eri tuotantokauden ajan.

Otti haasteen vastaan

– Olin jo 20 vuotta pohtinut Beatles -bändin perustamista ja eri vaihtoehtojen jälkeen päädyin siihen, että emme matki alkuperäistä, vaan teemme omat sovitukset ja jätämme bändistä kitarat pois, sanoo Ridberg.

Myyri Ruokolahdelle Beatles ei ollut aivan tuntematon yhtye, vaikka ei kovin tuttukaan.

– Tunsin hieman yhtyeen tunnetuimpia kappaleita, mutta muuten se ei ollut minulle tuttu yhtye, kertoo 23-vuotias Pietarsaaressa musiikkipedagogiaa opiskeleva Ruokolahti.

Ruokolahti otti haasteen vastaan ja myöntää, että varsinaiset Beatles-puritanistit saattavat kokea yhtyeen musiikin pyhänä asiana ja karsastavat näitä versioita.

– Beatlesin musiikki on erilaista ja kokeellista ja se oli omana aikanaan ensimmäinen, joka teki tällaista musiikkia, sanoo Ruokolahti.

– Kyllähän Beatles on omalla tavallaan pyhä, mutta ei sitä kannata ottaa liian vakavasti. Se on vain musiikkia ja viihdettä, jatkaa Ridberg.

She’s Leaving Homen sovitukset poikkeavat alkuperäisistä melkoisesti, ei pelkästään siitä syystä, että yhtyeessä ei ole kahta kitaraa, niin kuin alkuperäisessä yhtyeessä oli.

Uusia sovituksia

– Monet jotka kuulevat versiot ensimmäistä kertaa, ajattelevat, että ”okei ihan kivaa”, mutta niille joille kappaleet ovat tuttuja, on ehkä vähän sulateltavaa. Saattaa hetken aikaa kestää, ennen kuin he edes huomaavat, mistä kappaleesta on kyse, huomauttaa Ridberg.

Kuten jo edellä mainitaan, She’s Leaving Home esittää Beatles-musiikkia uudelleen sovitettuna, ilman kitaroita ja naislaulajan äänellä. Muut yhtyeen jäsenet ovat basisti Anton Elmvik ja rumpali Oliver Tschernij, joka soittaa muutamassa kappaleessa myös kosketinsoittimia, Riddon siirtyessä tuolloin rumpuihin. Yhdessä kappaleessa Myyrikin soittaa rumpuja ja Riddo laulaa.

Yhtyeen keikkasettiin kuuluvat muun muassa kappaleet We can work it out, In my life, I’ve just seen a face, Here comes the sun, Help!, Let it be, Eleanor Rigby Got to get you into my life, I will, Blackbird, Birthday, I want to hold your hand, Can’t buy me love, Across the universe ja niin edelleen. Siis laaja skaala laadukasta ja ennenkaikkea hyvää Beatles-musiikkia.

Myyri Ruokolahti ja Riddo Ridberg matkustavat Liverpoolin kansainväliselle Beatles-viikolle esiintymään She’s Leaving Home -yhtyeensä kanssa. Kuva: Timo Järvenpää

Hyväksyntä tuli maaliskuussa

Riddo Ridberg oli jo pitkään ajatellut, että jonain päivänä olisi mukava vierailla Liverpoolissa BeatleWeek -tapahtumassa. ”Mukavampi tapa” toki on mennä sinne soittamaan ja nyt yhtyeellä on siellä viikon aikana kymmenen esiintymistä.

– Tapahtumaan täytyy anoa esiintymismahdollisuutta. Joka vuosi sinne hakee 200 yhtyettä ja 70 pääsee esiintymään, kertoo Ridberg.

Ridberg laittoi viime syksynä järjestäjille netin kautta hakemuslomakkeen, tietoa yhtyeestä ja demon. Positiivinen vastaus tuli puolen vuoden odottamisen jälkeen maaliskuussa. She’s Leaving Home on toinen tapahtumassa esiintyvä suomalaisyhtye.

Jalkapallo-ottelu toi kaksi lisäkeikkaa

Alun perin esiintymisiä piti olla kahdeksan, mutta erään yhteen halu nähdä Liverpoolin ja Arsenalin ottelu tapahtumalauantaina avasi yhtyeelle kaksi esiintymistä lisää. She’s Leaving Home esiintyy myös legendaarisella Cavern Clubilla. Näitä esiintymisiä ennen yhtye heittää seitsemän keikkaa Tammisaaressa, Turussa ja Turunmaalla.

Timo Järvenpää
0400 – 242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

Päivitetty 31.7. Korjattu jutun otsikkoa

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*