Biljardin uusi tuleminen Paraisilla

Täydellinen keskittyminen. Mathias Willstedt (vas.) ja Johan Sjödahl näyttävät esimerkkiä. Kuva: Kim Lund
Paraisten biljardiyhdistys toivoo uusia jäseniä ja järjestää Paraisten mestaruuskilpailut keilahallissa 7. tammikuuta. Kilpailu toimii samalla rekrytointitilaisuutena.
Legendaarisen Bock-Plastin entisessä teollisuushallissa Simonbyssä toimii nykyään muun muassa Paraisten biljardiyhdistys. Karusta ympäristöstä huolimatta kerhotalo on sisustettu baaritiskillä, korkeilla jakkaroilla ja pienellä sohvaryhmällä ja antaa oikein viihtyisän vaikutelman. Täällä seuran jäsenet tapaavat ja pelaavat myös kotiottelunsa Turun seudun pool-liigassa.
Biljardi eli lajina kukoistuskauttaan Paraisilla 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla. Silloin seura pelasi liigaa ja Tommyn pubissa, mutta pubin suljettua seuralla ei ollut varsinaista pelipaikkaa. Monet sen ajan pelaajista laittoivatkin kepit naftaliiniin.
Vanha jengi sai uutta virtaa oikeastaan vasta keilahallin avattua ovensa 2012. Uusi pelipaikka oli löytynyt.
– Tunnelma oli jälleen huipussaan ja meillä oli loistava fiilis. Kaikki olivat taas innoissaan ja mukana, joukkueen kapteeni Jesper Jakobsson toteaa.
Vuotta myöhemmin Parainen oli jälleen mukana pool-liigassa ja vuonna 2014 perustettiin myös Paraisten biljardiyhdistys. Menestystä tuli heti. Kahdessa kaudessa edustusjoukkue Par Rocks on noussut 2. divisioonasta mestaruussarjaan, jossa taso on todella kova.
– Siellä on todella hyviä pelaajia, mutta kova vastus saa meidät treenaamaan sitäkin kovemmin. Emme silti ota siitä paineita, vaan tärkeintä on hauskanpito.
– Biljardi on herrasmieslaji jossa kunnioitetaan myös vastustajaa. Voit oppia pelin tunnissa, mutta lajin täydellinen hallitseminen on jatkuva prosessi, Jakobsson sanoo.
Eräs joukkueen kokeneimmista pelaajista on Paraisten biljardiskenessä jo 30 vuoden ajan vaikuttanut Tony Hellström. Hänen mukaansa lajin kiehtovuus piilee siinä, että aina voi oppia uutta.
– Pallot ovat pyöreitä eikä tässä lajissa tule koskaan täysin oppineeksi. Sittemmin tästä on kehittynyt koko perheen harrastus ja poikani pelaavat myös. Mutta kyllä he saavat vielä jonkin aikaa harjoitella ennen kuin näyttävät iskälle kaapin paikan.
Seura toivoo lisää jäseniä ja aikoo järjestää Paraisten mestaruuskilpailut 7. tammikuuta keilahallin tiloissa. Silloin pääsee tutustumaan lajiin ja pelaajat antavat myös mielellään lisäteitoja sekä lajista että seuran toiminnasta.
– Toivottavasti saisimme myös junioritoiminnan käynnistettyä ja lisää nostetta lajille, Jakobsson toteaa.
Liigaottelut näkyvät suorina lähetyksinä seuran uusien nettisivujen kautta osoitteessa www.pargasbiljard.com. Sieltä löytyy myös runsaasti lisäteitoja seurasta ja lajista.
Edustusjoukkueessa pelaavat Hellströmin ja Jakobssonin lisäksi myös Jens Eriksson, Mathias Willstedt, Johan Sjödahl, Dennis Hellström, Kristian Aaltonen, Richard Malm sekä varamiehenä Svante Bergman.
Kim Lund
käännös Mikael Heinrichs
kim.lund@aumedia.fi