Birknäs kaipaa uusia voimia

Birknäs on rakennettu vuonna 1912. Kuva: Mikael Heinrichs.
Birknäs on rakennettu vuonna 1912. Kuva: Mikael Heinrichs.
Tänä päivänä Norra Pargas ungdomsförening -yhdistyksen toiminta perustuu pitkälti oman, Lielahdessa sijaitsevan Birknäs-nimisen seuraintalon vuokraamiseen.
Taloa vuokrataan häitä, sukujuhlia ja erilaisia muita tapahtumia varten. Yhdistys on myös muutaman kerran vuodessa yrittänyt järjestää tansseja, mutta tosin melko vaihtelevalla menestyksellä. Nilsbyn pelimannit järjestävät nykyään myös vuosittain oman Wiinit pelimannit -tapahtuman Birknäsissä.
Yhdistyksen puheenjohtaja Bengt Karlsson myöntääkin toiminnan olevan tällä hetkellä hieman alamaissa.
– Säästöliekillä tässä mennään. Toivomme tietenkin uusia, innostuneita ihmisiä mukaan yhdistystoimintaan. Uusia ideoita tarvitaan aina, hän toteaa. Karlsson on itse toiminut yhdistyksen puheenjohtajana 1980-luvun puolestavälistä lähtien ja antaisi mielellään vetovastuun nuoremmille.
– Olemme huomanneet tanssien houkuttelevan paikalle tietyn ikäryhmän väkeä, heitä jotka ovat omassa nuoruudessaan käyneet ahkerasti tansseilla. Nykynuoret eivät tunnu kovinkaan paljoa tansseista välittävän, Karlsson harmittelee.

Toivomme tietenkin uusia, innostuneita ihmisiä mukaan yhdistystoimintaan. Uusia ideoita tarvitaan aina.

Sijainti kaukana keskustasta ja enstisaikoja paremmat kulkuyhteydet poispäin ovat myös olleet mukana vieraannuttamassa Birknäsiä nykynuorista.
– Nuorisoseuratoiminnan kulta-aikana autoja ei ollut kovinkaan montaa ja saaristossa liikuttiin pääasiassa veneellä. Kerättiin kokoon porukkaa naapurisaarista ja saavuttiin Birknäsin omaan laituriin, Karlsson sanoo.
Karlssonin mukaan nuorisoseurat – ja niiden talot – nousevat yleisön tietoisuuteen aina säännöllisin väliajoin unohtuakseen sitten uudelleen. Ennen kuin Tor Sviberg aikoinaan tuli puheenjohtajaksi Norra Pargas ungdomsförening -yhdistystä oltiin jopa lakkauttamassa kokonaan.
– Kun ruotsinkielinen koulu lakkautettiin se näkyi myös yhdistyksen toiminnassa, sillä monet olivat mukana molemmissa tahoillaan. Teimme melko tiivistäkin yhteistyötä, Karlsson sanoo.
Birknäsin ja muiden vastaavien talojen ylläpito on kallista, se ei ole mikään salaisuus. Vanhat rakennukset vaativat sekä aikaa että rahaa, kumpikin uhanalaisia luonnonvaroja nykypäivänä.
– Meille myönnettiin myös Leader-rahaa kymmenisen vuotta sitten, mutta siinäkin oli käydä hassusti kun talkooväki loppui kesken. Loppujen lopuksi saimme houkuteltua paikalle eläkeläisiä maalaustöihin, Karlsson sanoo.
Tällä hetkellä Karlsson tietää että ainakin keittiö vaatisi remonttia. Se ei enää vastaa nykypäivän vaatimuksia ja on liian pieni – mutta miten laajentaa?
Asiasta on keskusteltu paljon hallituksessa ja ajatuksena on ollut mahdollisesti laajentaa sitä talon takapuolelle. Historiallista julkisivua ei haluta pilata.
– Kun vietimme 100-vuotisjuhlia meillä oli runsaasti yhdistyksen vanhoja jäseniä kutsuvieraina. Heidän joukossaan oli eräs vuonna 1912 syntynyt nainen, jonka kertomista tarinoista pitäisi varmasti koostaa kirja. Ylipäätään taloon liittyviä muistoja pitäisi kirjata alas ennen kuin on liian myöhäistä, itsekin talon historiaan perehtynyt Karlsson toteaa.
Hänellä on esimerkiksi hallussaan Birknäsin alkuperäiset rakennuspiirrustukset vuodelta 1910. Birknäs on kuin onkin vanhin Paraisten seuraintaloista.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Norra Pargas ungdomsförening

  • Talo: Birknäs, rakennettu 1912
  • Puheenjohtaja: Bengt Karlsson
  • Jäsenmäärä: yli 250, alle 300