Budjettikokous vailla vertaa?

Vajaan kuukauden päästä on edessä jouluaatto monelle ja mahdollisesti musta tiistai toisille. Näin voi aivan hyvin todeta vuoden viimeisestä valtuuston kokouksesta, joka on edessä 11. joulukuuta.

Kaupunginhallitus on nimittäin asettanut valtuuston hieman epämukavaan asemaan näyttämällä vihreää valoa (uudelle) Arkean osakekaupalle. Itse asiassahan kyseessä ei ole Arkea Oy:n osakkeiden hankinta, vaan mielikuvituksellisesti Kaarea Oy:ksi nimetyn yhtiön osakkeista. Kaareasta on tuleva se yksikkö, joka tuottaa asiakkailleen (kunnille, kuntayhtymille ja sairaanhoitopiirille) palveluita sidosyksikkönä.

Kaupunginhallitus antoi luvan hankkia Kaarean osakkeita (enintään) 180 000 euron edestä. Se tarkoittaisi nykylaskelmien mukaan 10,47 prosentin omistusosuutta tästä uudesta yhtiöstä. ”Vanha” Arkea Oy puolestaan jatkaisi avoimilla markkinoilla tuottaen palveluita ja kilpaillen uusista toimeksiannoista yksityisellä puolella.

Kenelle koittaa aikainen jouluaatto ja kenelle jää lipeäkalan kitkerä maku suuhun (pahoittelut kaikille lipeäkalasta pitäville)?

Ongelmana on siis se, että tämän lisämäärärahan hyväksyy lopullisesti vasta valtuusto. Kaarea perustetaan Arkea Oy:n yhtiökokouksen yhteydessä 23. marraskuuta.

Kaupunginhallituksessa asiasta äänestettiin, ja Kaarea-osakekauppa hyväksyttiin äänin 8–3. RKP, Kokoomus ja Vihreät äänestivät sen puolesta – SDP ja Vasemmistoliitto vastaan.

Mikäli ryhmäkuri pitää tässä asiassa, valtuuston äänet jakautuvat 26–9 ja asia on taputeltu.

Toukokuussa 2017 kaupunginhallitus ja kesäkuussa myös valtuusto siunasi Arkean tulon ruokapalveluiden tuottajaksi hankkimalla osakkeita 15 000 euron edestä. Se antoi kaupungille 0,12 prosentin osuuden Arkeasta, joka ei kuitenkaan riittänyt. Markkinatuomioistuin käsittelee tällä hetkellä asiaa, ja ruokapalveluiden ulkoistamisesta ilman oikeaa tarjouskilpailua saattaa ropsahtaa 200 000 euron sakko – tai seuraamusmaksu. Paraisilla ei 0,12 prosentin osuudella ole tuomioistuimen mukaan riittävän määräävää asemaa yhtiössä, jotta ulkoistaminen kävisi päinsä ilman kilpailutusta.

Loppupeleissä maksettavaa saattaa siis kertyä lähes 400 000 euroa, eli kahden vuoden kaavaillut ”Arkea-säästöt”. Kaupunki lasku kesäkuussa 2017 säästävänsä vuositasolla noin 213 000 euroa Arkea-kaupan myötä. Sopimus on seitsemänvuotinen, jatkuen vuoteen 2024.

Eräs toinen asia, joka varmasti nousee budjettikäsittelyssä puheenaiheeksi, on Sunnanbergin koulun uudisrakennus. Hintalappu on paisunut 2,2 miljoonaan tuoreiden raporttien mukaan – ja maakuntamuseon kielteisen kannan myötä asiassa ollaan taas lähtöruudussa.

Arkea/Kaarea ja Sunnanberg ovat kuumia puheenaiheita 11. joulukuuta. Kenelle koittaa aikainen jouluaatto ja kenelle jää lipeäkalan kitkerä maku suuhun (pahoittelut kaikille lipeäkalasta pitäville)?

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi