Duopoli ja keskustan kehittäminen

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Paraisilla on todistettavasti ihmisiä, joiden toivelistan kärjessä siintää ulkomaalaisomisteisen, säätiön kautta johdetun päivittäistavarakaupan saaminen kaupunkiin. Kun äskettäin selvisi, että kaupunki pääsee aloittamaan ns. Par-Kino -tontin asemakaavatyön, toiveet Lidl-myymälän saamisesta Paraisille ottivat jälleen uutta tulta alleen.
Yhtä varmasti kuin moni paraislainen toivoo Lidliä kaupunkiin on selvää ettei tämänkaltaista tonttia voi korvamerkitä millekään tietylle yritykselle. Esteettisestä näkökulmasta vanha Par-Kinon kiinteistö ei todellakaan ole mikään katseidenvangitsija ja erilaisia ehdotuksia tontin varalle onkin vuosien mittaan esitetty.
Eräs viimeisimmistä nähtiin Get the Deal -yrittäjyyskilpailun yhteydessä viime lokakuussa, kun Katedralskolanin opiskelijat esittelivät vision eräänlaisesta portista Saaristoon. Hyvä idea, mutta kuka tulisi pyörittämään sitä konseptia? Todennäköisin yritysetablointi kyseisellä paikalla lienee kuitenkin standardisoitu myymälähalli.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös Ruokakeskon ja Suomen Lähikaupan yrityskaupan ehdoista johti siihen, että Keskon on myytävä yhteensä 60 kauppaa muille kilpailijoille. Ainakin Paraisilla tämä tuntuu suhteellisen mielenkiintoiselta, sillä Valintatalo oli ainoa Suomen Lähikaupan entinen kauppa koko kaupungissa. Paraisten kaupunginosassa S-ryhmällä on tällä hetkellä kaksi kauppaa ja Keskolla yksi. Mikäli saaristo otetaan mukaan laskuihin, tilanne muuttuu oleellisesti. Toisaalta edes KKV ei voi olla sitä mieltä, että Korppoossa tai Iniössä sijaitseva kauppa mitenkään vaikuttaisi kilpailutilanteeseen Paraisten keskustan osalta.
Mutta päätös myytäväksi määrättyjen kauppojen osalta perustuu KKV:n lehdistötiedotteen mukaan aloustieteellisin menetelmin toteutettuun selvitykseen vuosilta 2006–2014. Tänä aikana K-kauppoja Paraisten keskustan alueella oli kaksi, jopa puolen kilometrin säteellä. K-market E. Stenroos Österbyssä sulki nimittäin ovensa lopullisesti vasta viime vuoden kesäkuussa.
KKV:n päätökset ovat julkisia, mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa päätös sisältää niin monia liikesalaisuuksiksi määriteltäviä seikkoja, ettei sitä julkisteta vielä muuutamaan viikkoon kunnes salaisuudet on saatu poistettua tekstistä.
Paraisten tilanteen (ja Kemiön tilanteen) erityisen mielenkiintoiseksi tekee se, että molemmissa myytäväksi määrätyissä kaupoissa toimii tällä hetkellä asiamiesposti. Kumpikaan taho, Posti taikka Kesko, eivät suoralta kädeltä osaa sanoa miten asiamiespostien käy. Kaikista yksityiskohdista tullaan vielä neuvottelemaan.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi