Eilen Brasilia, huomenna Venäjä…

Sgt. Pepper'sin lavalla. She's Leaving Home Niterói Beatl Weekillä Brasiliassa, laulaja Myyri Ruokolahti kuvassa.
Sgt. Pepper’sin lavalla. She’s Leaving Home Niterói Beatle Weekillä Brasiliassa. Rumpali Oliver Tschernij ei näy kuvassa. Kuva: Rafael Ramos da Costa

Näyttää siltä, että Beatles-tribuuttiyhtye She’s leaving Home valloittaa maailman. Liverpoolin kesäisen kriitikkojen kehuja saaneen Beatle Weekin jälkeen joulukuussa hurmattiin Brasilia.

Teillä näyttää kaikki juuri nyt olevan todella hallussa, olitteko ajatelleet, että yhtyeestä tulee jotain näin suurta?

– Se laajeni aika nopeasti. Kun yhtye perustettiin 2017 ajattelimme, että olisi hauskaa soittaa Tampere Beatles Happeningissa joskus, mutta se festivaali ehti loppumaan ennen. Sitten tuli Liverpool ja loput tulivatkin sitten sen ansiosta, kertoo Riddo Ridberg.

Kutsun Niteroi Beatle Weekille Brasisiassa ja tulevalle keikalle Pietarissa yhtye sai Liverpoolissa kesällä. Venäjällä yhtye esiintyy Aurora Concert Hallissa, suositussa klubissa, minne mahtuu noin 2 000 henkilöä.

Brasilian “pikkukaupungissa”

Seikkailu Brasiliassa joulukuussa oli toki ihan eri juttu Ridbergille, Myyri Ruokolahdelle, Oliver Tschernijlle ja Anton ”Helmi” Elmvikille.

– Kun saimme kutsun, järjestäjät puhuivat ”pienestä kaupungista” Brasiliassa, mutta se osoittautui melko suhteelliseksi. Heidän Beatles-festivaalinsa konsepti oli pitkälti sama kuin Liverpoolissa ja festivaali järjestettiin nyt kolmatta kertaa, kertoo Ridberg.

Niteroissa on siis reilut 500 000 asukasta ja se sijaitsee vastapäätä Rio de Janeiroa Guanabara-lahden toisella puolella. Ehkä pieni kaupunki Brasilian mittapuussa, mutta melko iso kuitenkin.

– Järjestelyt olivat kaikella tapaa virheettömät, meistä pidettiin hyvin huolta ja kaikki aikataulut meidän osaltamme pitivät. Jos oli sovittu, että taksi hakee meidät viittä vailla kaksi, oli se paikalla juuri silloin kun pitikin, jotain mitä emme ehkä olleet osanneet odottaa.

Loistava tunnelma

Festivaalilla oli mukana kuutisenkymmentä yhtyettä, lähinnä Brasiliasta, mutta edustusta oli myös Argentiinasta, USAsta ja Englannista.

She’s Leaving Home esiintyi festivaalin aikana seitsemässä eri paikassa. Jotkut paikoista muistuttivat todella paljon Rowlit-järjestelyjä, joista kaksi lavaa sijaitsivat kadun päässä, eivätkä olleet kovinkaan suuria.

– Mutta suurin osa oli hyviä ja tunnelma oli huipussaan. Meillä oli esiintymisiä sekä päivällä että aina keskiyölle asti ja olimme ainoa pohjoismainen yhtye.

Laulaja Myyri Ruokolahti. Kuva: Rafael Ramos da Costa

– Asuimme 19-kerroksisessa hotellissa usean muun yhtyeen kanssa ja ehdimme ymmärrettävästi myös tutustumaan aika moneen heistä. Emme nähneet kovinkaan montaa muuta esiintyjää, kuin ne, jotka esiintyivät ennen meitä ja meidän jälkeemme, kertoo basisti Elmvik, joka pitää huolen yhtyeen näkyvyydestä sosiaalisissa medioissa.

Palaute, jota yhtye sai Brasiliassa, oli mahtavaa. Monet näyttivät pitävän erilaisesta lähestymistavasta.

– Vaikka emme itse asiassa erottuneet kovinkaan musiikillisesti, Brasiliassa näytti olevan monta bändiä, jotka esittivät erilaisia tulkintoja. Muun muassa yksi iso sambayhtye soitti Beatles-kappaleita ja yksi yhtye haki inspiraationsa hevistä ja funkista. Puhtaita ”kopioita” oli aika vähän, mutta toki niitäkin oli, myöntää Elmvik.

– Mutta paikallinen yleisö piti meitä eksoottisina, hiljaisina ja kalpeina siitä huolimatta. Mutta he näyttivät pitävän meistä, nauraa Ridberg.

Paluukutsu on jo taskussa, mutta miten sen kanssa käy, jää nähtäväksi.

Seuraavan Pietari

Venäjälle yhtyettä kyseltiin jo viime vuoden lokakuulle, mutta siihen he joutuivat vastaamaan ei.

– Nyt esiinnymme yhtenä iltana viiden muun yhtyeen kanssa ja olemme ainoa ei-venäläinen yhtye, sanoo Ridberg.

Kevään aikana yhtye tulee esiintymään jonkin verran Suomessa, muun muassa Beatles-festivaaleilla Vaasassa ja Helsingissä.

– Lisäksi teemme muutaman normaalin keikan myös, ainakin Hangossa Grönanissa, sanoo Ridberg.

Mikä maanosa on seuraavana vuorossa, onko jo uutta sellaista horisontissa?
– Jaa-a, itse asiassa eipä ole juuri nyt, sanoo Ridberg.

Yhtyettä voi seurata Instagramissa @shesleavinghome_.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*