Elävää historiaa museoihin

Kuvausryhmään kuuluvat ääniteknikko Johan Nordström, ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Marina Saanila sekä kuvaaja Erik Saanila. Kuva: Leena Lehtonen.
Kuvausryhmään kuuluvat ääniteknikko Johan Nordström, ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Marina Saanila sekä kuvaaja Erik Saanila. Kuva: Leena Lehtonen.
Uusi hanke lisää saaristomuseoiden kiinnostavuutta.
Paraisten kotiseutumuseon Ordenshemmet-rakennuksessa valmistaudutaan kuvaamaan ensimmäistä kaikkiaan kymmenestä museofilmistä.
Kyseessä on Sydkustens landskapförbund -yhdistyksen uusi hanke, joka toteutetaan yhteistyössä kaikkien Turunmaan museoiden kanssa.
Ordenshemmet, joka on nykyisin museon näyttelytila ja kanslia, toimi aikoinaan Godtemplarloge ”Pargas Väl” -raittiusyhdistyksen kokoustilana.
Dolly Heino. Kuva: Leena Lehtonen.
Dolly Heino. Kuva: Leena Lehtonen.
Lapsuutensa rakennuksessa ja museonmäellä viettänyt Dolly Heino kertoo kuvausryhmälle muistojaan vuosikymmenien varrelta. Hänen vanhempansa Teodor ja Verna Jonasson tulivat vuonna 1934 sinne vahtimestareiksi ja perhe asui vaatimattomassa kahden huoneen asunnossa.
Dolly Heino voi kertoa muistoja sujuvasti 45 minuutin ajan, mutta museoon tuleva, pedagoginen filmi on kestoltaan vain noin neljä–viisi minuuttia. Kohderyhmänä ovat etenkin lapset ja nuoret. Aineistosta tehdään toki syvällisempi, dokumentoiva versio.
Kaikista mukana olevista kymmenestä museosta tehdään filmi juuri niille tyypillisestä aiheesta kuten esimerkiksi teollisuusmuseossa kalkinpoltosta tai lukkojenvalmistuksesta Björkbodan lukkomuseossa.
Filmit tehdään pääosin ruotsiksi ja tekstitetään suomeksi ja englanniksi.
Projekti, jota johtaa Marina Saanila, jatkuu vuoden 2017 kesäkuuhun. Puolet rahoituksesta tulee Leader-ohjelman kautta ja loppuosan rahoittavat Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet, Hedvigs minne -yhdistys ja Pargas Lokal-TV.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi