Elotori vierassatamassa Maalaispirssilauantaina

Syntymäpäiväjuhlat. Tiistaina Keskuspuiston piknikin kohokohta oli kuusivuotiaan Sham-tytön (valkoisessa mekossa vasemmalla) syntymäpäivä. Hänen isänsä Hossain Algeli sytyttää kynttilät.  Kuva: Mikael Heinrichs.
Syntymäpäiväjuhlat. Tiistaina Keskuspuiston piknikin kohokohta oli kuusivuotiaan Sham-tytön (valkoisessa mekossa vasemmalla) syntymäpäivä. Hänen isänsä Hossain Algeli sytyttää kynttilät. Kuva: Mikael Heinrichs.
Saaristo ilman rajoja järjestää yhteistyökumppaneineen uuden tapahtuman 6. elokuuta.
Lauantaina 6. elokuuta Paraisilla on paljon tapahtumia. Keskustassa on Maalaispirssi ja vierasvenesatamassa saariston turvallisuuspäivä sekä uusi tapahtuma, Elotori (Augustitorg). Sen järjestää kansanliike Skärgård utan gränser rf – Saaristo ilman rajoja.
Elotorilla Paraisilla asuvat maahanmuuttajat pitävät kahvilaa, jossa on tarjolla muun muassa arabialaista kahvia, itämaista teetä sekä makeita ja suolaisia lisukkeita.
– Ohjelmassa on lisäksi arvontaa, tukituotteiden myyntiä, kuvakooste aiemmista tapahtumista, kasvomaalausta sekä kilpailuja, joissa voi testata tietojaan, kertoo Sonja Tobiasson Saaristo ilman rajoja- kansanliikkeestä.
Yhteistyökumppaneina ovat Punaisen Ristin Paraisten osasto, Paraisten Kulttuuriyhdistys sekä JHmovie.
Skäri Open. Saaristo ilman rajoja osallistui toukokuussa Skäri Open-tapahtumaan ja myi perinteistä syyrilaista ruokaa. Arkistokuva: Mikael Heinrichs.
Skäri Open. Saaristo ilman rajoja osallistui toukokuussa Skäri Open-tapahtumaan ja myi perinteistä syyrilaista ruokaa. Arkistokuva: Mikael Heinrichs.
Saaristo ilman rajoja toimii eri taustoista tulevien, käytännössä maahanmuuttajien ja paikallisten asukkaiden välisen suvaitsevuuden ja yhteisymmärryksen lisäämiseksi.
Tämän vuoden aikana kansanliike on järjestänyt juhlan Palokunnantalolla, useita markkinatapahtumia, suositun tiistaipiknikin Keskuspuistossa ja yhdessä Folkhälsanin kanssa uimakoulun maahanmuuttajalapsille.
Tiistain piknikille tuli ennätysmäärä osallistujia ja vieraita Nauvosta ja Turusta. Pääosassa oli kuusivuotiaan Shamsin syntymäpäivän vietto. Tarjolla oli sekä perinteisiä syyrialaisia ja irakilaisia herkkuja sekä täytekakkua.
Tunnelma oli huipussaan, lapset pelasivat jalkapalloa ja tanssivat aikuisten valmistellessa juhlaa, jota saadaan vähän odottaa kun isä ja kaverit yrittävät saada paikalle pöytää, jolle tarjottavat voidaan laittaa.
Kun pöytä saapuu katetaan se vilauksessa ja herkut maistuvat.
Yksi maahanmuuttajista, joka on mukana Elotorilla on alunperin Marokosta tuleva Raja Hamdaoua. Hän on asunut Paraisilla kolme vuotta ja sitä ennen kymmenen vuotta Espanjassa.
– Tarjoilen perinteistä marokkolaista teetä ja arabialaista kahvia, makeita lisukkeita ja mahdollisesti myös vähän perinteistä suomalaista marjapiirasta. Sen valmistuksessa minua auttaa yksi ystävällisistä eläkeläisistä. Lisäksi vierassatamassa on varmasti paljon musiikkia ja muuta ohjelmaa, hän kertoo.
Hänestä on valtavan hauskaa osallistua erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin ja sitä kautta tutustua yhä useampaan suomalaiseen.
– Mutta tänään on ystävättäreni tyttären syntymäpäivä ja se on illan kohokohta täällä puistossa. Meitä on tänään täällä paljon enemmän kuin tavallisesti, hän lisää.
Elotori järjestetään vierasvenesatamassa lauantaina 6. elokuuta kello 9–15 välisenä aikana.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
suomennos Leena Lehtonen