Ennen, jälkeen vaiko samaan aikaan?

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Olen kuluneen viikon aikana saanut suhteellisen paljon asiallista palautetta. Siitä syystä haluankin puida sitä tällä palstalla. Palaute on pääasiassa koskenut sitä, miksi Paraisten pride-tapahtumasta ei ollut viime viikon lehdessä minkäänlaista mainintaa jälkikäteen. Kuten olen saamaani palautteeseen vastannut, kyse on aina eräänlaisen kompromissin aikaansaamisessa viimeistään keskiviikkona sen viikon lehteä viimeisteltäessä.
Yhtenä nyrkkisääntönä erilaisten tapahtumien raportoinnissa on ajatus siitä, että raportointi tapahtuu joko ennen tai jälkeen. Harvoin tulee kyseeseen sekä-että -tyyppinen raportointi. Toki poikkeustapauksiakin on, ne kun vahvistavat säännön. Joissakin tapauksissa myös tapahtuman aikana tapahtuva raportointi tulee kyseeseen, tätä on kokeiltu esimerkiksi valtuuston kokouksissa ja tiettyjen urheilutapahtumien yhteydessä.
Näissä tapauksissa raportointi tapahtuu PK:n Twitter-tilin @pku1912 kautta, toiminnallisen kaksikielisyyden periaatteita noudattaen, eli käytännössä vuorotellen suomeksi ja ruotsiksi samoja asioita kuitenkaan toistamatta. Ainakin tämä on pyrkimyksenä tällaisen raportoinnin kohdalla. Otamme mielellämme vastaan myös vinkkejä tilaisuuksista ja tapahtumista joista te toivotte tällaista raportointia. Kaikkia toiveita ei tietenkään voida toteuttaa, mutta hyviä ideoita ei ole koskaan liikaa.
Lopputulema on kuitenkin seuraava: yritämme parhaamme, mutta emme aina voi olla kaikille mieliksi. Niin se vain on. Lisäksi media-ala on ennennäkemättömässä murrosvaiheessa juuri tällä hetkellä. Kukaan ei osaa varmuudella sanoa mitään tulevaisuuden mediakäyttäytymisestä. Miten perinteiset paikallislehdet ja muut media-alan toimijat pysyvät tässä kehityksessä mukana – vai pysyvätkö? Ainoa täysin varma asia on se, että muutoksia on tulossa. Ala on viiden tai kymmenen vuoden kuluttua täysin erilainen kuin tänä päivänä. Siihen eivät yksittäisten henkilöiden omat mieltymykset valitettavasti paljoa vaikuta.
Muutoksiin suhtautuminen henkilökohtaisella tasolla on tietenkin jokaisen oma asia. Vastarinta tuskin on oikea tapa käsitellä koko ajan tapahtuvaa muutosta. Haluatko nähdä mahdollisuudet vai uhat? Siinä on se suuri kysymysmerkki.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi