Ennen kaikki oli toisin

Sanonta ”ennen kaikki oli paremmin” lienee kaikille tuttu. Muistan jo omien vanhempieni hokeneen tätä lausahdusta ja viime vuosina tuota samaa mantraa olen hokenut minäkin. Unohdetaan siis tuo lausahdus ja todettakoon nyt vain, että ”ennen kaikki oli toisin”.

Ajatelkaa nyt, kuinka hienoa oli silloin ennen, kun televisiosta näkyi vain yksi kanava ja sitten kun se toinen kanava tuli, joutui talon katolle asentamaan toisen antennin sen vanhan viereen, että näki tätä TV2:n lähetystä. Ei tarvinnut miettiä, mitä televisiosta katsoo. Ajatelkaa nyt, kuinka kamalaa se onkaan, kun nykyisin noita kanavia on satoja. Kyllä kaikki vaan ennen oli – siis toisin.

Äänilevyjen kannet olivat taidetta, joita katseltiin samalla kun musiikkia kuunneltiin.

Entä sitten se puhelin? Meillä ainakin oli kotona eteisessä puhelinpöydällä sellainen punainen (vai oliko se vihreä) puhelin, millä soitettiin ja toivottiin, että puhelun vastaanottaja olisi kotona vastatakseen puheluun. Ja se puhelu soitettiin siten, että ensin nostettiin puhelimen luuri ylös, kuunneltiin valintaääni ja sen jälkeen pyöritettiin sitä numerolevyä oikean numeron kohdalta siihen metalliseen koukkuun asti. Sitten vaan toivottiin, että kaveri vastaa. Ja jos ei vastannut, niin sitten vaan lopetettiin puhelu, koska eihän silloin ollut mitään vastaajia, mihin olisi voinut jättää viestin. Kyllä kaikki vaan ennen oli – siis toisin.

Ja jos piti lähettää kaverille jotakin kirjallista, niin silloin käytettiin faxia tai jos asialla ei ollut kiire, niin laitettiin kirje postiin. Silloin posti muuten toimitti kirjeen seuraavaksi päiväksi perille. Ei silloin mitään sähköpostia tarvittu, kun kerran posti kulki – luotettavasti. Silloin siis kaikki oli PAREMMIN!

Ja sitten se minulle niin rakas jalkapallo. Sitä pelattiin kavereiden kanssa (Porissa) puiston nurmikolla, pallokentän hiekalla tai ihan kadulla asfaltilla. Eikä kukaan silloin tiennyt mistään tekonurmista. Sorakenttäkin oli aivan hyvä alusta, eikä kukaan valittanut alkukaudesta, kun nurmikentät olivat SM-sarjan otteluissa hieman huonossa kunnossa. Silloin ottelut siirrettiin muualle, esimerkiksi Rovaniemellä kivikovalle Lapinaukealle. Kyllä kaikki vaan ennen oli – siis toisin.

Niin ja ne säännöt. Ei ollut mitään VARia tai maaliviivateknologiaa. Erotuomarin sana oli laki ja häntä avustivat linjamiehet, kunnes heistä tuli rajamiehiä. Eivät ne siis mitään avustavia erotuomareita olleet. Kyllä kaikki vaan ennen oli – siis toisin.

Ai niin, ja musiikkia kuunneltiin viinyylilevyiltä, sitä nauhoitettiin radiosta kelanauhurille ja myöhemmin kaseteille. Äänilevyjen kannet olivat taidetta, joita katseltiin samalla kun musiikkia kuunneltiin. Kyllä kaikki vaan ennen oli – siis toisin.

Niin, ja PAREMMIN!

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*