Ensimmäiset juniorien mustat vyöt Paraisille

Itsepuolustus. Osana vyökoetta oli itsepuolustusnäytös. Adam Fjällström vasemmalla, Kristoffer Lindholm oikealla. Kuva: Monica Fjällström.
Itsepuolustus. Osana vyökoetta oli itsepuolustusnäytös. Adam Fjällström vasemmalla, Kristoffer Lindholm oikealla. Kuva: Monica Fjällström.
Paraislainen Adam Fjällström ja Kristoffer Lindholm Kaarinasta edustavat kumpikin Paraisten Taekwondoa. 14-vuotiaat ovat kaiken lisäksi erittäin taitavia lajissaan, sillä sunnuntaina he selvittivät kunnialla vyökokeensa Naantalissa ja saavuttivat kautta aikain ensimmäisinä seuransa edustajina nuorten mustaa vyötä vastaavan 1. asteen Poom-vyöarvon.
– Aloitimme lajin keväällä 2011, joten olemme olleet mukana neljä ja puoli vuotta, Fjällström kertoo.
Kehitys on ollut nopeaa, mutta siitä huolimatta molemmat kaverukset vakuuttavat pitävänsä lajista aivan yhtä paljon – elleivät jopa enemmänkin – kuin aloittaessaan.
– Kehitys on todellakin ollut nopeaa, yleensä kestää kyllä kauemmin että saavuttaa tämän tason, Lindholm myöntäää.
Naantalin Marjamäen koulussa suoritettu vyökoe koostui kolmesta osata: potkuista, itsepuolustusesityksestä sekä poomsae-sarjoista. Poomsae tarkoittaa liikesarjaa, joka on toistettava oikeanlaisesti. Poomsae on kehittynyt omaksi kilpailumuodokseen tunnetumman ottelun ohella. Ottelu on myös olympialaji.
– Yhteensä parikymmentä henkilöä osallistui vyökokeeseen Naantalissa. Koe kesti kaikkineensa noin kolme tuntia, Lindholm kertoo.
Molemmat kaverukset ovat tyytyväisiä selvitettyään kokeen. Arviointi on joko hyväksytty tai ei-hyväksytty, mitään arvosanoja tai tyylipisteitä ei jaeta.
– Itsepuolustusesityksestä saimme positiivista palutetta valmentajilta, pojat kertovat.
Sen tarkempia tulevaisuuden tavoitteita heillä ei vielä ole.
– Jatkamme aktiivista harjoittelua. Tämä on edelleen aivan yhtä hauskaa kuin aloittaessamme ja täällä on hyvä porukka, Fjällström sanoo.
Seuralla on noin 40 jäsentä, joista parikymmentä harjoittelee kerralla Maneesin salissa. Mukana on sekä miehiä että naisia, nuoria ja vanhempia lajin taitajia.
Paraisten Taekwondo täyttää tänä vuonna 26 vuotta ja on mukana Saariston Taekwondo Park -seurayhteistyössä jolla on toimintaa Paraisten lisäksi Raisiossa, Lemussa, Taivassalossa, Kustavissa ja Nauvossa.

Liigafinaaleihin tulee kilpailijoita aina kuusivuotiaista senioreihin…
Ari Lindroos

Lauantaina seura järjestää kautta aikain suurimmat kilpailunsa, kun PUNT:issa järjestetään liigafinaali. Paikan päälle odotetaan 500–600 osallistujaa sekä tukijoukkoja eteläisestä Suomesta. Tulijoita on ainakin Loviisaa, Tamperetta ja Jyväskylää myöden. Perjantaina rakennetaan kilpailupaikka kuntoon, lauantaina kilpaillaan ja sunnuntaina puretaan.
Tapahtuman ehdottomiin kärkinimiin kuuluu Turussa opiskeleva 18-vuotias Frans Salmi. Hän voitti kesällä alle 30-vuotiaiden EM-kilpailuissa poomsaen EM-kultaa ensimmäisellä osallistumiskerralllaan aikuisten sarjoissa.
– Liigafinaaleihin tulee kilpailijoita aina kuusivuotiaista senioreihin, sekä huippuja että amatöörejä. Paikalla on myös kansainvälinen tuomari Norjasta, seuran puheenjohtaja ja kilpailuvastaava Ari Lindroos sanoo. Hän on myös kansainvälinen tuomari, viimeisin tehtävä oli alle 21-vuotiaden EM-kisat Romaniassa.
Potkut ovat olennainen osa lajia, sekä ottelussa että liikesarjoissa kilpailtaessa. Tässä pieni maistiainen:

Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi