Fredrikantuvan aukioloon tulossa muutoksia

Suljettu. Fredrikantuvan museokahvila tulee olemaan pääosin suljettuna tulevana kesänä. Kahvila on toiminnassa ainoastaan pop up -periaatteella muutamana tapahtumapäivänä. Kuva: Mikael Heinrichs
Koska vanha museorakennus ei nykyisellään täytä kaikkia hygieniavaatimuksia, toimintaa tullaan rajoittamaan huomattavasti tulevana kesänä.
Näillä näkymin museokahvila Fredrikantuvan aukiolo rajoittuu tänä kesänä muutamien tapahtumien yhteyteen pop up -tyyppisenä ratkaisuna. Kahvilaa hoitava Marita Ake tulee pitämään ovia avoinna ainakin pihakirppisrallin yhteydessä 11. kesäkuuta, Vanha Malmi Kutsuu -tapahtuman yhteydessä heinäkuussa, Fredrikan syntymäpäivänä 2. syyskuuta (jolloin tulee kuluneeksi 190 vuotta siitä, kun Fredrika Tengström asui rakennuksessa) sekä Vanhan Malmin joulumarkkinoiden yhteydessä.
Museotuvan omistaa Paraisten kotiseutuyhdistys, joka antaa kahvilatoiminnan jonkun halukkaan tahon hoidettavaksi.
Täksi kesäksi elintarvikevalvonta kuitenkin antoi kotiseutuyhdistykselle huomautuksen muutamista seikoista kahvilatoimintaan liittyen, jotka eivät täytä kaikkia määräyksiä.
Koska on kyse nimen omaan museotuvasta, yhdistys ei koe tarkoituksenmukaisena mm. rakennuttaa toista käymälää kahvilaan. Kahvilatoiminnan kannattavuuteen nähden isommat toimenpiteet ovat niin ikään poissuljettuja, joten vaihtoehdoksi jäi säännöllisen kahvilatoiminnan lopettaminen.
Kotiseutuyhdistys olisi voinut toteuttaa osan korjauksista, mutta hygieniaan liittyvät seikat ovat kahvilanpitäjän vastuulla. Koska on todettu, ettei kahvilatoiminta sinällään ole taloudellisesti kannattavaa ei suurempiin toimenpiteisiin ole tällä hetkellä aihetta. Yhdistys uskoo myös investointihaluisen yrittäjän löytämisen olevan hankalaa.
Tällä hetkellä kotiseutuyhdistyksellä ei myöskään ole selkeitä suunnitelmia museokahvilan varalle esimerkiksi ensi kesää ajatellen.
– Olen lupautunut hoitamaan kahvilaa vielä tämän vuoden ajan, mutta jatkosta en osaa sanoa oikeastaan mitään, Marita Ake toteaa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi