Hävikkiä vastaan

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Näin vuoden toiseksi suurimman ruokajuhlan jälkimainingeissa lienee paikallaan muistuttaa tärkeästä taistelusta. Tällä en tarkoita toimittajan taistelua alati kasvavaa vyötärönmittaa vastaan, vaan kamppailua ruokahävikkiä vastaan. Martat ovat omalta osaltaan olleet paljon julkisuudessa muistuttamassa hävikistä ja antamassa vinkkejä erilaisista tähderuoista.
Muutamassa isommassa kaupungissa, Turku mukaan lukien, on tätä nykyä olemassa verkkopalvelu joka niin ikään pyrkii auttamaan tässä taistelussa. ResQ-niminen palvelu tarjoaa lounasravintoloille mahdollisuuden myydä lounastarjoilun jälkeen mahdollisesti ylijäänyttä ruokaa helposti ja yksinkertaisesti. Samalla ruoka menee niin sanotusti parempiin suihin kuin jäteastiaan.
Palvelu lanseerattiin tammikuun lopussa Helsingissä ja maaliskuun alussa myös Turku pääsi mukaan. Turusta on tällä hetkellä palvelussa mukana kahdeksan lounasravintolaa. Tokihan Helsinki, Espoo, Turku ja Jyväskylä voisivat saada Paraisista seuraa? Miksi ei? Kaikella todennäköisyydellä Paraisillakin on lounashävikkiä jos jonkin verran.

Jääkaappia ei tänä päivänä ole välttämätöntä ahtaa niin piukkaan kun suinkin voi, sillä kaupat ovat avoinna lähes joka päivä.

Omaa kotitalouden ruokahävikkiä voi vähentää esimerkiksi paremmalla suunnittelulla. Jo ruokakaupassa tehtävät valinnat ratkaisevat paljon. Kaupan ruokahävikkiä voi vähentää esimerkiksi ostamalla tuotteita joiden ”parasta ennen” -päivämäärä on lähestymässä. Joka kerta ei ole pakko napata hyllystä sitä maitopurkkia, jossa on pisin päiväys. Banaanivalikoimastakin voi napata mukaan ne hieman ruskeaksi muuttuneet, kypsät banaanit raakojen sijasta.
Kuten monessa muussakin asiassa, tässäkin on kyse asenteista ja asennekasvatuksesta. Ruokakaupat merkitsevät jo nyt osan parasta ennen -päiväystä lähestyvistä tuotteista erilaisin tarjouslapuin. Toisaalta ”parasta ennen” -päivämäärä pitää myös osata tulkita oikein. Asianmukaisesti säilytetty elintarvike ei suinkaan ole pilaantunut tämän päivämäärän (ja joissain tapauksissa jopa kellonajan) umpeuduttua.
Jääkaappia ei tänä päivänä ole välttämätöntä ahtaa niin piukkaan kun suinkin voi, sillä kaupat ovat avoinna lähes joka päivä. Ja jos kauppa on kaukana, pakastin nousee arvoon arvaamattomaan. Älä unohda pakastinta!
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi