Heidin laji on bikini fitness

Koukuttava harrastus. Heidi Höglund toteaa että fitness-lavalla on mahtava fiilis. Kuva: Leena Lehtonen.
Koukuttava harrastus. Heidi Höglund toteaa että fitness-lavalla on mahtava fiilis. Kuva: Leena Lehtonen.
Paraislainen Heidi Höglund osallistui puolitoista viikkoa sitten Fitness Classic 2016 -kisoihin ja tuliaisina Helsingistä oli kolmas sija, samalla pistemäärällä kuin kakkoseksi sijoittuneella kilpailijalla.
Heidi on harrastanut lajia noin kaksi ja puoli vuotta. Hän kuuluu nyt Bullram Fitness-tiimiin ja häntä valmentaa turkulainen Titi Rantanen, joka kilpailee myös itse.
Puoli vuotta ennen kisoja aloitetaan dieetti, lihasten kasvatus ja rasvanpoltto. Kahdesti päivässä tehdään ns. hiitti salitreenin lisäksi. Heidi treenaa paikallisella salilla ja muutaman kerran kuussa myös Turussa.
Pari viikkoa ennen kisaa ruokavaliosta jätetään pois hiilihydraatit.
– Olen huomannut että gluteenin välttäminen on ollut hyväksi iholleni. Dieettiin ei kuulu vehnä- eikä maitotuotteita eikä esimerkiksi gluteenia sisältäviä makaroneja. Käytän mantelimaitoa ja turkkilaista jugurttia. Aamulla juon vihersmoothien paitsi silloin kun on edessä 30 minuutin mittainen hiitti, joka tehdään ilman ruokaa.
Heidi Höglund kertoo että ruokapurkit ja vesipullo kulkevat mukana ja ruoan punnitsemisesta on tullut jo rutiini.
– Syön esimerkiksi kanaa, kananmunia ja parsakaalia, kaurahiutaleita voi mennä 50 grammaa. Teen itselleni sunnuntaisin viikon ruoat ja kun suunnittelee etukäteen niin se ei edes vie kovin kauaa.
Heidi on koulutukseltaan suurtalouskokki ja tulee olemaan jälleen tällä kaudella työssä Paraisten golf-ravintola Raffissa.
Kerran viikossa saa syödä vapaasti ja silloin saatetaan käydä hakemassa ruoat hampurilaisravintolasta.
Kisapäivänä ei juoda vettä, koska tavoitteena on mahdollisimman kuiva kroppa. Tätä lisää myös se että ennen lavalle menoa syödään pari grammaa suolaa ja juodaan lasillinen kuivaa valkoviiniä. Ruokana voi olla riisikakkuja ja Pilttiä.
Nyt kisan jälkeen saa alkaa syödä vähän enemmän ja myös hiilihydraattien määrää voi lisätä eli ei ole sellaista energiavajetta kuin ennen kilpailuja.
– Viikon kuluttua kisasta on jo normaalipainossa ja viikossa voi tulla viisikin kiloa lisää. Heidin kisapaino on 47 kiloa ja hänen sarjansa on -163 cm.
Kisoissa on pituusluokat, juniorit, aikaisemmin kisanneet mastersit ja beginners eli aloittelijat.
Kisaviikonloppuun saa palamaan sievoisen summan rahaa vaikka tarvitaan ”vain” pienet bikinit ja korkokengät. Hiukset laitetaan samoin kuin näyttävä meikki ja kynnet. Vartalo suihkurusketetaan.
– Suihkurusketus on kylmää joten se ei ole ihan kiva toimenpide. Lajiin jää kuitenkin koukkuun ja se on palkitsevaa vaikka ei voittaisikaan, sanoo Heidi Höglund.
Joku on välillä ihmetellyt miten hän jaksaa ja ehtii, koska työ ja perhe vievät oman aikansa.
– Jos on päättäväinen ja suunnittelee niin ehtii pitää itsestään huolta, kertoo ensi kuussa 30 vuotta täyttävä suurperheen äiti.
Heidillä ja hänen miehellään on neljä lasta, iältään kahdesta kuuteen vuotta.
Kisan jälkeen oli äidin ja lasten yhteinen karkkipäivä ja sen lisäksi äiti kävi hakemassa itselleen vielä jäätelöpakkauksenkin.
Paraisilta Fitness Classic Helsinki-kisoihin osallistuivat myös Amanda Essén ja Jani Pernell.
Leena Lehtonen
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi