HL-Metal myötätuulessa

Fredrik Nyqvist ja Markus Flinckman ovat tehneet yhteistyötä yli 20 vuoden ajan. Nyt he ovat rakentaneet huoltoaluksen Brändö Lax -yritykselle. Kuva: Kim Lund.
Fredrik Nyqvist ja Markus Flinckman ovat tehneet yhteistyötä yli 20 vuoden ajan. Nyt he ovat rakentaneet huoltoaluksen Brändö Lax -yritykselle. Kuva: Kim Lund.
Paraislainen HL-Metal on yhdessä itäuusimaalaisen veneenrakentajan Fredrik Nyqvistin ja hänen Nyqvist boats -yrityksensä kanssa rakentanut huoltoaluksen ahvenanmaalaiselle Brändö Laxille. Alus luovutettiin uusille omistajilleen keskiviikkona.
Brändö Laxin toimitusjohtaja Karl-Johan Henriksson hymyilee kilpaa auringon kanssa tarkastettuaan aluksen ja kiivettyään kannelle konehuoneesta.
– Hyvältä näyttää. Malli on meille täysin uusi ja minun tietääkseni Suomesta löytyy vain yksi vastaavanlainen alus. Se on rakennettu katamaraanina ja on erittäin vakaa, tärkeä ominaisuus kun lähdetään ulkomerelle. Trendinä on siirtää kalanviljelyslaitoksia yhä ulommas saaristoon.
Kapasiteettivajeesta johtuen alus on osittain rakennettu HL-metalin virolaisen alihankkijan valmistamilla osilla. Suunnittelu, muotoilu ja kasaaminen on kuitenkin tapahtunut kotikentällä. HL-metalin toimitusjohtaja Markus Flinckman toivoo jatkossa voivansa teettää suuremman osan töistä Paraisilla.
– Seuraava alus rakennetaan 90-prosenttisesti Paraisilla.
Suomessa ei ole kovinkaan monta veneenrakentajaa, jotka valmistavat työ- ja huoltoaluksia 10–25 metrin kokoluokassa. Näin ollen Flinckman uskoo töitä riittävän myös jatkossa.
– Näen tämän tulevaisuuden alana. Veneenrakentaminen on tuonut useita työtunteja Paraisille ja alihankkijoillemme. Meidän valttimme on mahdollisuus tarjota asiakkaillemme räätälöityjä ratkaisuja täysin heidän toiveittensa mukaisesti.
HL-metal työllistää tällä hetkellä 28 henkilöä ja noin 30 alihankkijaa. Yritys omistaa 66 prosnettia Paraisten Valosta, jolla on 24 työntekijää. Brändö Lax on Suomen suurin yritys omalla alallaan ja tuottaa vuositasolla 2 miljoonaa kiloa kalaa.
Kim Lund
040 587 3759/kim.lund@aumedia.fi