Ihana kesäloma?

Marina Saanila
Marina Saanila
Kesäloma! Sana antaa mukavia mielleyhtymiä. Monilla meistä on hienoja muistoja lapsuuden kesälomista. Monta pitkää, vapaata päivää, jolloin voi tehdä mitä halusi. Minun lapsuuteni kesälomat tuntuivat loputtomilta, ne olivat seikkailuntäyteisiä ja aurinkoisia. Merivesi oli lämmintä ja puhdasta, punkit eivät olleet vaarallisia, otsonikerrokselle en omistanut ajatustakaan ja kasvillisuus tuoksui ihanalta. Vaarallisinta luonnossa olivat kyykäärmeet, mutta me lampsimme korkeavartisissa kumisaappaissa ruohikossa ja metsässä, emmekä sitten välittäneet niistä paljoakaan.
Minulla oli etu viettää kesälomani ”maalla” Paraisilla perheen ja sukulaisten kanssa, minulla oli aina joku seurana. Ellei kukaan ihmisistä ollut tavattavissa, voin aina seurustella jonkun pihan eläimen kanssa, ne olivat myös hyvää seuraa. En muista katsoneeni tv:tä lainkaan kesällä, vaikka luultavasti tein niin silloin tällöin, tietokonetta meillä ei ollut kesäpaikassa. Sateisina päivinä istuimme sisällä ja pelasimme seurapelejä tai luimme kirjoja. Monilla teistä lukijoista on varmasti samankaltaisia muistoja.
Toivon, ettei tämän päivän lasten kesälomat ole huonompia. Mutta monen kesäloma näyttää varmasti aika erilaiselta. Esimerkiksi minun lasteni elämässä tietokone ja tv ovat tärkeitä. Tiedän heidän viettävän paljon aikaa ruutujen edessä siitä huolimatta, mitä minä haluan. Jostain syystä, jota en ymmärrä, vaikuttaa olevan kiinnostavampaa istua sisällä tietokoneen ääressä kuin olla ulkona. Mutta toivon, että he itse tänä kesänä päättävät nauttia ihmeellisestä luonnostamme.
Riippumatta siitä, mitä lapset tekevät kesälomallaan, on tärkeää, että heillä saa olla pitkä vapaa. He tarvitsevat aikaa rentoutumiseen ja nauttimiseen voidakseen sitten loppuvuoden omaksua taitoja ja oppia monia asioita. Kouluvuosi on täynnä ohjelmaa, ja oppilailta odotetaan paljon. Mutta lomilla kehittyy myös paljon, tauko on elintärkeä hyvinvoinnille, silloin on aikaa sulatella kaikkea oppimaansa ja luoda tilaa uuden oppimiselle.
Siitä huolimatta, että kesäloma on tärkeä, olen hyvin tietoinen sen olevan monille iso ongelma, että lapsilla on niin pitkään vapaata ja vanhemmilla vain muutama viikko. Kesäloma voi tuntua sietämättömän pitkältä, jos on yksin kotona isän ja äidin ollessa töissä. Kaikilla ei ole sisaruksia tai ystäviä, joiden kanssa olla. Silloin 10 viikon vapaa voi tuntua koettelemukselta. Aikuisten vapaita on myös vaikea pidentää tilanteessa, jossa maa nyt on. Ratkaisu tähän ongelmaan olisi tervetullut.
Mutta on myös tärkeää muistaa, ettei lapsilla itse asiassa tarvitse olla ohjelmaa koko ajan eikä heidän ei tarvitse lähteä jonnekin kokemaan uusia asioita. Tärkeää on, että he saavat vain olla vapaalla. Ja sitä voi olla täällä kauniissa saaristokaupungissamme. Kaikillahan ei todella ole sitä luksusta, että meri ja metsä on ihan vieressä.
Toivon kaikille koululaisille ja kaikille muille, joilla on kesällä vapaata, oikein kauniita, rentoja päiviä kauniissa kaupungissamme.
Marina Saanila, suomennos Tarja-Liisa Mäkelä