Iso muuttorumba tulossa

Jumpparyhmä Norrgårdissa. Kuva: Saariston Kombi.
Jumpparyhmä Norrgårdissa. Kuva: Saariston Kombi.
 
Melkoinen myllerrys. Näin kansalaisopisto saariston Kombin rehtori Cecilia Hindersson summaa tilanteen saatuaan tietää Norrgårdin taideklinikan vuokraamisesta Punaisen Ristin Turunmaan piirille vastaanottokeskuskäyttöön.
Kaupunki laskee saavansa kiinteistöstä vuokratuloina reilut 50 000 euroa, mikä vastaa nykyistä sisäisen vuokran tasoa.
– Olemme tyrmistyneitä, emmekä tiedä asiasta sen enempää kuin olemme lehdistä lukeneet ja radiosta kuulleet. Näin siitäkin huolimatta, että huomattava osa koko opiston toiminnasta tapahtuu Norrgårdin seinien sisällä. Kyse on kolmasosasta koko opiston kurssitoiminnasta, sillä Norrgårdissa opiskelee yhden lukuvuoden aikana 1 500 kurssilaista ja tunteja kertyy kolmisentuhatta, Hindersson kertoo.
Toistaiseksi opisto ei ole saanut minkäänlaista tietoa minne opiston toimintaa aiotaan siirtää. Kangaspuut, saviuunit ja dreijat, ompelukoneet sekä ennen kaikkea kovassa käytössä oleva piskuinen liikuntasali ovat muuton edessä. Yhtälö on hankala.
– Sisäinen tiedottaminen on ollut todella huonoa ja huolenaiheita on melkoisesti, Hindersson sanoo.
Kaupungin kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl myöntää että kyse on todella isosta paketista. Hallituksen ja valtuuston suuria linjavetoja odotellaan ja sisäinen tiedotuspaketti on tekeillä.
Huomattava osa toiminnasta on Hinderssonin mukaan hankalasti siirrettävissä esimerkiksi koulujen tiloihin ilta-aikaan.
– Pieni liikuntasali on eräs ongelma, sillä järjestämme siellä päivisin jumppaa ja Paraisten liikuntasalit ovat jo nykyisellään melko täyteen varattuja. Mikäli meidän toiminta muuttaa kouluihin, monet liikuntaseurat joutuvat muuttamaan meidän alta pois, Hindersson toteaa.
– Olen jokseenkin huolissani näiden toimintojen pitkäaikaisvaikutuksien suhteen.
Pihl nostaa esille entisen hammashoitolan Elmgrenintiellä yhtenä vaihtoehtona. Kolmessa kuukaudessa tilat saataisiin peruskuntoon. Hän puoltaa kustannustehokkaita ratkaisuja ja ensi sijassa kaupungin omien kiinteistöjen hyödyntämistä. Vuokralle mennään ainoastaan pakkoraossa.
– Olemassaolevia kiinteistöjä on hyödynnettävä tehokkaammin, sekä päivä- että ilta-aikaan. Vastikään 1,9 miljoonalla eurolla peruskorjatun Koivuhaan koulun kellarikerros soveltuu esimerkiksi loistavasti keramiikkakursseja varten. Myös muiden koulujen tiloja on harkittava, Pihl sanoo.
Hän mainitsee myös postin tyhjäksi jättämät tilat sekä hotelli Kalkstrandin, jossa jo tällä hetkellä kaupunki on vuokralaisena Seniorumin ja kotihoidon osalta.
Samaan hengenvetoon Hindersson myöntää Norrgårdin kiinteistönä olevan loistava vastaanottokeskus, sillä kyse on kaikin puolin toimivasta rakennuksesta.
– Tällä hetkellä emme varmasti hyödynnä rakennusta täysin optimaalisesti, sillä siellä on runsaasti pieniä huoneita joissa emme voi järjestää kurssitoimintaa. Ne toimivatkin erinäisinä varastoina. Mutta jo nykyisellään Kombin toiminta on erittäin pirstoutunutta, toimintaa on yli 60 kiinteistössä ja avattavia ovia on yli 130 koko saariston alueella, hän sanoo.
Kiinteistöpäällikkö Pihl on tietoinen haasteista ja kangaspuiden sekä muiden tarvikkeiden vaatimasta tilasta.
– Norrgårdissa on itse asiassa yllättävänkin paljon toimintaa, mutta toisaalta asioita on suhteutettava. Tässä on kuitenkin kyse ihmisistä, jotka ovat paenneet henkensä uhallla, Pihl painottaa.
Saariston Kombi todellakin on iso oppilaitos ja toiminta on kaiken lisäksi jakautunut viidelle eri saarelle.
– Mikäli toimintaamme hajautetaan entisestään alamme olemaan äärirajoilla, Hindersson sanoo.
Opisto saa tällä hetkellä paljon kysymyksiä eri kurssien tulevaisuuden näkymistä. ”Voiko sen ja sen kurssin jatkoon luottaa, vai kannattaisiko hakea paikkaa Kaarinasta tai Turusta” on tätä nykyä jokapäiväistä kauraa opiston
työntekijöille.
Hindersson on ennen kaikkea huolissaan opistotoiminnan pitkän tähtäimen näkymistä Paraisilla. Kun joskus ennen vanhaan on voitu karsia kurssitarjontaa kovallakin kädellä valtion tuesta piittaamatta, lisäämällä kurssitarjontaa seuraavalle lukuvuodelle, tämä ”jojoilu” ei enää ole mahdollista.
Vapaan sivistystyön rahoitusmalli uudistetaan vuodenvaihteessa ja valtio asettaa katon vapaan sivistystyön tuntiresursseille. Jos tuntien määrä laskee, tuntikatto laskee samalla.
– Katto on pysyvä, mikäli tunteja leikataan nyt, niitä ei enää jatkossa saa takaisin, Hindersson sanoo.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Norrgårdin taideklinikka

  • Pinta-ala: 880 neliömetriä
  • Rakennusvuosi: 1907
  • Omistaja: Paraisten kaupunki
  • Käyttö tällä hetkellä: Sisäinen vuokraus kansalaisopistolle
  • Aikaisempi käyttö: Norrgårdin sairaala, Hostel Norrgårds Inn
  • Kaupungin suunnitelma: kiinteistö myydään vuoden 2015 aikana, minimihinta 200 000 euroa
  • Korjausvelka 2014–2016: 340 000 euroa