Italialaisia tuulia Paraisilla

Italian makuja. Vieraileva keittiömestari Flavio Giacoletto (kesk.) tarjoilee tuulahduksen Välimereltä yhdessä Mikko Merisaaren (vas.) ja Asko Karlssonin kanssa. Kuva: Mikael Heinrichs
Ravintola Kamu on muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen kutsunut keittiöönsä vieraita. Italialainen Flavio Giacoletto vierailee reilun viikon ajan Paraisilla.
Giacoletto on asunut Suomessa lähes 20 vuoden ajan ja puhuu sujuvaa suomea, mutta italialaisesta tempperamentista on kuitenkin havaittavissa viitteitä vain muutaman minuutinkin keskustelun perusteella. Hän rakastaa ennen kaikkea hyvää ruokaa ja puhtaita makuja.
– Vierailin Paraisilla ja Kamussa viimeksi kaksi vuotta sitten. Tunnen Mikko Merisaaren ja Asko Karlssonin vuosien takaa. Tapasimme ensimmäistä kertaa joskus 1980-luvun lopulla, Giacoletto kertoo.
Keskiviikosta lähtien Giacoletto on viihtynyt Kamun keittiössä ja luonut erityisen menyyn, josta löytyy makuja Italian joka kolkasta: aina pohjoisen alpeista etelän Sisiliaan.
– Ajatuksena on tarjota ruokalajeja ja makuelämyksiä joita ulkomaalainen ei ehkä aivan ensimmäisenä liitä Italiaan. Pääruokien puolella vasikka, kani ja turska tuovat vaihtelua. Varsinkin vasikka ja kani ovat suhteellisen harvinaisia raaka-aineita suomalaisissa ravintolakeittiöissä, mutta toivoisin niiden yleistyvän, myös yksityiskokkina työskentelevä Giacoletto toteaa.
Hänet voi siis tilata kotiinsa tai tapahtumaan valmistamaan ruokaa pienelle tai suuremmalle ryhmälle.
– Tillilihaa et sentään taida valmistaa, vai mitä, Asko Karlsson heittää.
Italialainen ei tästä hätkähdä, vaan toteaa voivansa aivan hyvin valmistaa myös tätä perinteistä kotiruokaa italialaisella twistillä.
Kamussa tarjoiltava menyykokonaisuus tulevan reilun viikon aikana on monipuolinen ja mahdollistaa juuri omannäköistensä kokonaisuuksien luomisen.
– Minulle varsinkin jälkiruoat ovat tärkeitä, sillä niistä jää viimeinen muisto ravintolakäynnistä, Giacoletto sanoo.
Alkuruoista löytyy niin äyriäisiä, parsaa, risottoa sekä munakoisoa. Jälkiruoista löytyy karamellisoituja kirsikoita, ricotta-marenkikakkua sitruunalla sekä timjamilla maustettua omenastruudelia.
– Jälkiruoan ei myös kuulu olla liian makea, vaan makujen pitäisi olla hienostuneita ja niiden tulee olla täydellisessä tasapainossa, hän sanoo.
Alkuruokien parissa on perinteisiä makuja kuten prosciutto di Parma, eli parmakinkkua, mutta hieman juhlavammassa versiossa.
– Tänä päivänä parmakinkku on suhteellisen tavallinen myös Suomessa, mutta Culatello, eli kinkun kaikista paras osa on edelleen hieman erikoisempi asia, Giacoletto muistuttaa.
Hänen vierailunsa aikana Italia nousee esiin myös lounaspöydässä aivan päivittäin eri muodoissa.
– Vapuksi tulemme sitten tarjoilemaan perinteisempiä annoksia, mutta jatkossa ruokalistaan nousee varmasti myös italialaisvaikutteisia annoksia, kuten viimeksi Flavion vierailun jäljiltä, Asko Karlsson vakuuttaa.
Merisaari ja Karlsson toteavat että asiakaskunta on yleensä hieman erilainen juuri tällaisten teemaviikkojen yhteydessä, kun paikalla on vierailevia keittiötähtiä.
– Varsinkin viimeksi meillä kävi mukavasti ravintolavieraita myös Turun seudulta ja suosittelemmekin pöytävarauksen tekemistä. Italian herkut ova tarjolla iltapäivällä heti lounaskiireiden jälkeen, he sanovat.
Yksin keittiössä olemaan tottunut Giacoletto on mielissään vierailumahdollisuuksista, sillä tällä tavalla hän pääsee työskentelemään yhdessä tuttujen ja taitavien kokkien kanssa.
Hän on asunut Naantalissa lähemmäs 20 vuoden ajan, mutta työtehtävät kuljettavat häntä ympäri maailmaa. Hän on kotoisin Pohjois-Italian Torinosta, mutta on työskennellyt sekä Englannissa, Ranskassa, Kreikassa että Espanjassakin.
– Kesät vietän yleensä ulkomailla, mutta palaan aina Suomeen talveksi, hän nauraa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi