Jäät houkuttavat, vaan maltti on nyt valttia

Leena Lehtonen.
Leena Lehtonen.
Pilvisten ja sateisten säiden lomaan on sattunut aurinkoisia, jo kevättä enteileviä päiviä. Ne houkuttavat ulos luontoon nauttimaan auringon lämmittävistä säteistä. Räystäältä tiputtelee vesipisaroita lumen sulaessa. On hauskaa kävellä ja katsella miten pensaiden oksissa silmut kehittyvät. Nyt kuulee jo lintujen laulua, tuolla talitiainen ja tuolla hilpeästi ääntelevä mustarastas.
Lisääntyvä valo ja auringonpaiste houkuttelevat myös lähtemään jäälle. Ensi viikolla Etelä-Suomessa ja myös Paraisilla vietetään koulujen hiihtolomaviikkoa ja moni haluaisi ehkä hiihtämään tai luistelemaan luonnonjäälle. Mökillekin voisi ehkä mennä jäätä pitkin. Mutta pitäisi muistaa vanha sanonta: maltti on valttia.
Nyt vain on niin että meitä ympäröivän meren jäät ovat olleet heikkoja koko talven. Leuto tammikuu ei ollut omiaan vahvistamaan jäitä ja välillä jäälle kertyi jo vettä. Välillä on satanut lunta, joka saattaa antaa sen vaikutelman, että jäätä on paksulti ja että siellä on turvallista liikkua. Mutta jäillä liikkuminen ei ole koskaan ollut uskon asia eikä se että siellä näkyy muiden jälkiä todista sitä että jää vielä kantaa.
Kalamiehiä (ja -naisia) tietysti harmittaa jos ei pääse pilkille nyt kun ei ole paukkupakkasia ja aurinko paistaa. Monilla pilkkijöillä ovat varusteet kunnossa: on naskalit, pitkä keppi, heittoköysi, pilli, kännykkä vedenpitävässä pussissa ja muuta tarpeellista tilpehööriä mitä on hyvä olla mukana jäillä liikuttaessa. Mutta sittenkin voisi pysähtyä miettimään, kannattaako jäälle ylipäänsä lähteä. Entä jos menisi muuten vain ulkoilemaan ja hakisi kalasopan ainekset kaupasta?
Tänäkin talvena jäihin pudonneita ja hukkuneita on niin meren kuin järvienkin jäillä. Voidaanko olettaa että jokainen näistä olisi voitu välttää.
Mutta myös iloinen uutinen jäistä. Kuopiossa Kallavedellä jää on vahvaa ja 32-vuotiaan Finland Ice Marathonin järjestelyt etenevät suunnitellusti. Ensi viikolla järjestettävään tapahtumaan tulee kilpailijoita 8 eri maasta Yhdysvaltoja myöten. Suosituin laji on 50 kilometrin luistelu sauvoilla tai ilman. Kuninkuusmatka on 200 kilometriä. Uutena lajina ohjelmassa on nastapyöräily. Luistinradalla voi ajaa joko 100 tai 50 kilometrin matkan.
Eikä tässä vielä kaikki: osatapahtumana olevaan koululaisluisteluun on ilmoittautunut 7 000 oppilasta.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi