Jännät paikat liikenteessä!

Mikael Heinrichs.
Voiko oikeastaan kuvitella mitään jännittävämpää kuin ensimmäisen koulupäivän? Muistan edelleen omani suhteellisen seikkaperäisesti. Sään, tuoksut, hieman epämukavat ja uudenkarheat kengät, uusi ja komea kynäkotelo jossa oli nappeja ja kaiken maailman toimintoja enemmän kuin sveitsiläisessä monitoimiveitsessä, koulun puisen lattian natinan ja siinä luokkahuoneen nurkassa komeilevan flyygelin.
Kun kävelee oman jälkikasvun mukana kouluun näin opintien alkutaipaleella, huomaa yhtäkkiä paljon asioita joita ei aikaisemmin tullut edes ajatelleeksi.

Nämä liikennesääntöjä taitamattomat pyöräilijät ja autoilijat tekevät tietämättään hallaa myös toisilleen.

Onpa tässäkin risteyksessä muuten huono näkyvyys! Eihän tästä ota selvää mihin pitäisi kulkea? Miksi tuotakin isoa hiekkakenttää ei saada siivottua ja parempaan kuntoon? Nythän se muistuttaa perunapeltoa (ja tässä kohtaa pyydän jo anteeksi kaikilta perunapelloilta)…
Koulumatkan turvallisuus on tällä hetkellä se kaikista suurin huolenaihe.
Paraisten liikennekäyttäytyminen on toinen asia, joka hieman huolestuttaa. Enkä itse ole tässä suhteessa mitenkään muita parempi, mutta parempaan on menty. Niin omalla kuin muidenkin kohdalla. Yhä useammat autoilijat todellakin pysähtyvät suojateiden kohdalla, mutta toisaalta monet myös väärinkäyttävät tätä ”luottamusta” ja hyväntahtoisten (ja ehkäpä myös liikennesääntöjä osaamattomien) autoilijoiden käytöstä.
Polkupyörät singahtelevat autojen eteen suojateillä, joiden edessä ei ole ainuttakaan kolmiota tai joiden kohdalla autoilija ei käänny suojatien yli.
Pyöräilijähän ei ole automaattisesti janankulkijan asemassa liikkuessaan suojatiellä. Jos hän taluttaa pyörää se onkin sitten aivan toinen juttu.
Nämä liikennesääntöjä taitamattomat pyöräilijät ja autoilijat tekevät tietämättään hallaa myös toisilleen. Eihän kukaan autoilija tieten tahtoen pyöräilijän päälle aja, mutta kun liikenteen pelisäännöt jäävät hieman hämärän peittoon, kukaan ei kohta enää tiedä miten pitäisi menetellä.
Jääkin nähtäväksi miten käy kun mopoilijat ohjataan Saaristotien varrella ajoradalle, kun ottaa huomioon että tie kuitenkin on suhteellisen kapea jos kaksi rekkaa jossakin kohtaa sattuu kohtaamaan. Toivottavasti molemmat osapuolet osaavat tällaisissa tilanteissa kunnioittaa toisiaan. Muuten ELY-keskuksen älynväläys saattaa saada hieman toisenlaisen lopputuleman kuin mitä tavoiteltiin.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi