Jokaisesta päivästä ystävänpäivä

Kahvittelua marketin aulassa. Ystävänvälittäjä Helena Lindström punaisessa takissa vasemmalla. Kuva: Andreas Ek.
Kahvittelua marketin aulassa. Ystävänvälittäjä Helena Lindström punaisessa takissa vasemmalla. Kuva: Andreas Ek.
Yksi keskeisistä Suomen Punaisen Ristin järjestämistä aktiviteeteista on ystävätoiminta. Vapaaehtoiset tuovat seuraa, iloa, tukea ja läheisyyttä yksinäisen arkeen usein eri tavoin. Uutena ystävätoiminnan haasteena on meille Paraisillekin tullut tarve monikulttuuriselle hankkeelle. Keväällä tänne muuttavat turvapaikanhakijat tarvitsevat ystäviä.
– Vapaaehtoisia ystäviä toiminnassamme Paraisilla on noin 50 henkilöä, kertoo Paraisten Punaisen Ristin ystävänvälittäjä Helena Lindström. Suurin osa heistä on eläkeiän saavuttaneita naisia, mutta mukana on seitsemän miestäkin. He vierailevat yksinäisen vanhuksen, sairaan, vammaisen, kuntoutujan tai muun ystävän tukea tarvitsevan luona säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa tai kaksi kertaa kuukaudessa. Ystävä vierailee yksinäisen kotona tai hoivakodissa; ystävä voi olla myös päiväkävelykaveri tai saattaja vaikkapa lääkärillä käyntiin. Ystävä voi käydä hoitolaitoksessa lukemassa ääneen asukkaille, tai vaikka laulattamassa heitä. Jos ei halua sitoutua säännölliseen toimintaan, ystävä voi olla mukana vaikkapa vain kertaluontoisena saattajana.
Lindström on ollut ystävätoiminnassa jo 1990-luvulta alkaen. Hänen tehtävänsä ystävänvälittäjänä on saada ystävä ja ystävää tarvitseva kohtaamaan.
– Kaikenlaisia toiminnan kehitysmahdollisuuksia pohditaan jatkuvasti. Perinteisesti järjestetään vanhuksille joulujuhla ja vappurieha Koivukodon palvelutalossa, torstaikävelyt Folkhälsanin asukkaiden kanssa, samoin kuin tois-tuvia kahvituksia, retkiä lähiympäristöön ja muita tapahtumia resurssien mukaan.On muistettava, että ystävätoiminta ei ole kotiapua; siitä ei saa olla kuluja, eikä siitä tule tuloja, muistuttaa Lindström.
Ystäväksi haluavat voivat osallistua Punaisen Ristin järjestämille ystäväkursseille.
– Kurssin käyminen on suositeltavaa, huomauttaa Helena Lindström. Vapaaehtoisuus ei sido, se ei saa muodostua rasitteeksi. Ystävä päättää itse mitä hän haluaa tehdä ja kuinka usein. Vapaaehtoisesta ystävätoiminnasta on syntynyt lukuisia kiinteitä ystävyyssuhteita. Merkityksellinen toiminta, jossa tunnet että sinua tarvitaan, antaa itselle vähintään yhtä paljon kuin itse annat! Ainoat suostumukset, jotka ystäväksi ryhtyneiltä vaaditaan ovat luotettavuus ja vaitiolivelvollisuus.
– Ystävätoiminnasta voi tulla keskustelemaan ja kyselemään lisätietoa vaikkapa Paraisten Apteekin luota huomenna perjantaina 12.2. Jäseniämme on silloin paikalla kello 10-13 kertomassa ja vastaamassa kysymyksiin, vinkkaa Lindström.
Punaisen Ristin ystävätoiminta suuntautuu ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta kaikille sitä tarvitseville. Siksi ystävätoimintakin tarvitsee lisää vapaaehtoisia. Huhti-toukokuussa Paraisille Nauvon vastaanottokeskuksesta muuttavat, noin 30 perhettä, sopeutuisivat ja kotiutuisivat taatusti tyytyväisinä, jos heille täältä löytyisi esimerkiksi ystäväperheet. Turvapaikan hakijat ovat muun menettäneensä myötä menettäneet myös ystävänsä. Vastavuoroisesti uudet suomalaiset ystävät saavat ainutlaatuisen kokemuksen tutustua vieraasta kulttuurista tuleviin ihmisiin.
Sirkka Koivunen