Jotain uutta ja jotain vanhaa myös joulun herkkupöytään

Piparkakkuleivontaa. Kuva: Leena Lehtonen.
Piparkakkuleivontaa. Kuva: Leena Lehtonen.
Jouluun kuuluvat perinteiset juhlaruoat, joista joitakin kuten lipeäkalaa tai rosollia useimmat syövät vain jouluaikaan. Perinteisten laatikkojen ja sillien lisäksi on mukava tehdä jotakin uutta ja mielellään vaikka vähän kevyempää kasvisruokaa.
Nykyisin lähes jokaisen joulupöydässä on joku erityisruokavaliota noudattava tai jollekin ruoka-aineelle allerginen. Joulupuuron voi tehdä kookosmaitoon, jolloin se sopii sekä maitoallergiselle että vegaanille. Viljoja vältteleville ja keliaakikoille voi leipoa piparit riisijauhoilla. Hyviä ohjeita löytyy muun muassa Allergia- ja Astmaliiton Erimenu.fi -palvelusta.
Iniössä ja Houtskarissa mustaaleipää ja myös reikäleipiä leivottiin myös jouluksi. Ruokajuomana oli erilaisia mallasjuomia, olutta tai kaljaa. Entisaikaan lipeäkala saatettiin valmistaa alusta alkaen kotona. Lipeää saatiin koivuntuhkaa keittämällä. Vanha perinne joulupöydässä on myös jouluhauki ja joissakin kodeissa syötiin sekä lipeäkalaa että jouluhaukea, aattona toista ja joulupäivänä toista.
Ja mitä olisi joulu ilman makeita herkkuja, suklaata ja marmeladia?

Lähde: Åboländskt magasin, temanummer kring Åboländska årsfester. Åbo 1985.

Paraisilta tunnetuin ohje lienevät Paraisten piparkakut. Tämä ohje on Marttojen kotisivulta:

Paraisten piparkakut

1 1/2 dl siirappia
200 g (2 1/3 dl) sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet.
Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos.
Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään.
Kaaviloi taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.
Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla kakkuja ja paista 200 asteessa 5-8 minuuttia.
Joissakin vanhoissa ohjeissa piparkakkuihin tulee mausteeksi myös kardemummaa, mutta kananmunia ei käytetä.
Seuraava marmeladiohje on Paraisilta:

Marmeladiohje Paraisilta

1 litra vettä
25 g agar-agaria (apteekista)
1 kg sokeria
3 dl omenasosetta
1/2 tl viinihappoa (apteekista)
10 g päärynäesanssia
(vihreää ja/tai punaista karamelliväriä)
Agar-agaria liotetaan vedessä yön yli. Sen jälkeen sitä keitetään sokerin kanssa samalla sekoittaen noin 40 minuuttia. Annetaan jäähtyä. Muut aineet sekoitetaan joukkoon ja taikina kaadetaan sokeroidulle voipaperille uunipellin päälle ja se saa jähmettyä noin puoli vuorokautta. Halutessaan puolet taikinasta voi värjätä punaisella karamellivärillä ja puolet vihreällä. Marmeladi leikataan sopivankokoisiksi neliönmuotoisiksi paloiksi.
Leena Lehtonen
050 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi