Juhlien vuosi 2017

PK 8.6.2017.
PK muistelee kulunutta vuotta kaikkine juhlineen, iloineen ja suruineen mutta myös toivon ja valon kautta.
Suomi 100, Åbolands hantverk 80, Paraisten lukiotoiminta 70, Paraisten sotaveteraanit 50, Paraisten palohenkilöstö 50, Missionsboden 30, Teaterboulage 20 … Siinä vain muutama kuluneen vuoden aikana juhlavuottaan viettänyt taho, joka on mainittu muodossa tai toisessa lehden palstoilla.
Mutta on lehdessä muutakin käsitelty kuin tasavuosia, vaikka välillä ei ehkä olekaan tuntunut siltä. Kunnallisia päätöksiä, poliisijuttuja, henkilövalintoja, mutta ehkä ennen kaikkea kaupunkisuunnittelun asiat ovat olleet kuluvan vuoden aikana esillä.
Malminranta-niminen hanke, eli hotelli- ja vierasvenesataman alueen kehityssuunnitelma oli ensimmäisenä vuorossa.
Vapparintien liikekorttelin kaava on myös ollut otsikoissa. Norrbyn uusi asuinalue, Ålöntien ja Saaristotien risteyksen siirtäminen, Kirkkosalmenranta ja tietenkin Nauvon Ernholmaan kaavailtu asuinalue nousivat niin ikään puheenaiheiksi.
Huolimatta siitä, mitä henkilökohtaisella tasolla jostakin tietystä hankkeesta ajatteleekin, on todettava että tuntuu todellakin siltä, että Paraisilla vihdoinkin tapahtuu asioita pitkän hiljaiselon jälkeen. Muutakin kuin että avolouhos kasvaa.
Ja se komea, vanha tammi kunnantuvan edustalla on edelleen paikallaan, vaikka se piti kaataa huhtikuussa. Hyvä niinkin.
Kaupungin ruokahuollon liiketoiminnan luovutus Arkea Oy:lle 1. syyskuuta alkaen sai myös tunteet pintaan. Jotkut eivät ole huomanneet mitään eroa, toiset ovat irtisanoutuneet ja kaiken lisäksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV kkiinnostui asiasta ja on pyytänyt kaupungilta selvityksiä useaan otteeseen. KKV:n päätöstä odotellessa monet tahot puristavat varmasti nyrkkiä, sillä kyseessä saattaa olla ennakkopäätös jolla voi olla todella kauaskantoiset vaikutukset.
Lisäksi meillä oli kunnallisvaalit. Vaalit, joissa RKP sai yksinkertaisen enemmistön, mutta samalla todellisen vastuun.
Tästä vastuusta muut puolueet ovat koko ajan muistuttamassa. PK oli myös mukana vaalien aikana muun muassa järjestämällä vaaliväittelyn kaupungintalolla. Paikan päällä yleisöä oli kolmisenkymmentä, tilaisuuden videotallenteen näkivät huomattavasti useammat.
PK jätti myös hyvästejä vuoden 2017 aikana. Lehden monivuotinen avustaja Göran ”Gösse” Storfors nukkui pois pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Lehdessä lähes 30-vuotisen uran toimittajana tehnyt Leena Lehtonen jäi eläkkeelle.
Mutta tapahtuipa vuoden mittaan myös paljon positiivsta. Pakolaisperheiden lapset ovat saaneet läksykerhon Koivuhaan kouluun, Paraisilla oli aiempia vuosia enemmän naispuolisia kunnallisvaaliehdokkaita, Pargas IF sai vuoden seuran tittelin, Skräbbölen koulun uudisrakennus vihittiin virallisesti käyttöönsä ja Lux Archipelago -tapahtuma toi valoa marraskuun pimeyteen.
Heille, joiden mielestä lehdessä keskitytään liiaksi negatiivisten asioiden vatvomiseen suosittelen lehtien selaamista uudelleen – sillä sille mielipiteelle ei löydy katetta.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi