Kahdeksas kerta toden sanoo

Laulua komerossa. Laulutreenejä pidetään toistaiseksi teatterilaisten varastokopissa, mutta pikku hiljaa siirrytään isommille näyttämöille. Kuva: Mikael Heinrichs.
Laulua komerossa. Laulutreenejä pidetään toistaiseksi teatterilaisten varastokopissa, mutta pikku hiljaa siirrytään isommille näyttämöille. Kuva: Mikael Heinrichs.
Paraisten kaupungin ainutlaatuinen panostus kaksikieliseen nuorisoshow’hun joka kerää hurjat osallistujamäärät on ollut todellinen menestystarina vailla vertaa. Nyt kirjoitetaan uutta lukua tähän tarinaan.
Tuleva show, eli Show 8, toteutetaan 70 nuoren voimin. Osa nähdään lavalla, osa taustalla. Hieman näkymättömimmissä puuhissa työskentelevät markkinoinnin, lavastuksen ja puvustuksen parissa toimivat nuoret.
– Street teamiä vetävät minä ja Samuel Salminen, lavastustiimiä Vespa Laine ja Fashion teamiä Sonja Dragon, kertoo projektiassistentin titteliä kantava show-alumni Oliwer Bäcklund.
Luovuudelle ei tällä(kään) kertaa aseteta rajoja. Monet nuorista osallistuvat toista tai jopa kolmatta kertaa näihin karkeloihin. Tämä luo myös tiettyä yhteenkuuluvuuden tunnetta, sillä harjoitusten siirtyessä loppusuoralle ensi-illan lähestyessä show-porukka lähestulkoon asuu PUNT-hallissa.
– Tämä on ollut vähintään yhtä hauskaa kun viime kerralla, vakuuttavat toista kertaa mukana olevat Carla Björkqvist ja Jenny Karlsson.
– Välillä on ollut vaikeaa ymmärtää kaikkia tehtävänjakoja, mutta omasta mielestäni tämä on ollut todella hauskaa, Jemina Holopainen vakuuttaa.
Kaksikielisyyden lisäksi toinen tärkeä seikka kokonaisuudessa on vapaus. Kaikki jotka haluavat, saavat tulla mukaan. Ilmoittautumisen yhteydessä nuoret saavat täyttää kyselylomakkeen, jossa kertovat mitä mieluiten tekisivät ja pääsevät kehumaan omaa erikoisosaamistaan.
Maantieteellisesti koko saaristokaupunki on niin ikään edustettuna. Itse asiassa kaikki kunta-osat Houtskaria lukuun ottamatta ovat mukana tällä kertaa.
– Itse asiassa homma on toiminut oikein hyvin. Lähden yleensä kotiin viimeisellä linja-autolla harjoitusten jälkeen. Välillä päivät venyvät pitkiksi, myöntää Korppoossa asuva Hanna Nyström.
70 nuoresta noin 30 ovat tanssijoita, parikymmentä laulajia ja viitisentoista näyttelijöitä. Bändissä on mukana 6–8 nuorta. He ovat kaikki harjoitelleet elokuusta lähtien ja miettineet omaa rooliaan kokonaisuudessa.
– Alussa tempo on kova, mutta samalla haluamme tarjota nuorille realistisen kuvan vaatimustasosta, Bäcklund sanoo.
Lisäksi kaikki nuoret saavat kokeilla kaikkia eri osa-alueita. Yleensä joukosta tippuu pois muutamia matkan varrella ennen lopullisten sopimusten allekirjoittamista.
– Yleensä poisjääntejä voi olla jopa 20–30, tänä vuonna drop outeja on ollut ennätyksellisen vähän, noin kymmenen paikkeilla, Bäcklund toteaa.
Tämän vuoden show’hun on valikoitunut parikymmentä kappaletta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Muunkielisiäkin kappaleita saatetaan vielä kuulla. Jää nähtäväksi.
– Näissä projekteissa on ollut hauska huomata että poikien osuus on suhteellisen korkea. Joinakin vuosina jakauma on ollut prosenteissa mitattuna 70–30 tai jopa 60–40. Yleensä tällaisissa jutuissa tyttöjä on 95 prosenttia, toteaa projektin primus motor ja show-veteraani Riddo Ridberg.
Monet ovat vuosien varrella päässeet lavapelostaan, oppineet toista kotimaista huomattavasti paremmin tai hyödyntäneet nuorisoshowta eräänlaisena ponnahduslautana isompiin ympyröihin. Iloisia amatöörejä he ovat, mutta todella taitavia sellaisia.
Nuorille tarjotaan uskomattoman ammattimaiset olosuhteet lähteä toteuttamaan itseään. Se näkyy myös alumnien nimilistassa. He osaavat asiansa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Show 8: May contain traces of entertainment

  • Ensi-ilta 14. tammikuuta PUNT:issa.
  • Yhteensä 17 esitystä 11. helmikuuta saakka.
  • Osallistujina 70 nuorta Paraisilta.

Kerro show-muistosi!

Tämän vuoden nuorisoshown taustatiimi peräänkuuluttaa muistoja kuluneilta vuosilta. Jos sinulla on jokin tarina joka tavalla tai toisella nivoutuu show’n yhteyteen, kerro ihmeessä se myös järjestäjille!
Tarinavinkkejä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen show@parainen.fi.