Kahvilakonsepti joka tehdään yhdessä

Heräämässä horroksesta. Toimintakeskus Kiikari joka sijaitsee Elmgrenintiellä Kombilan talossa aloittaa jälleen syksyn aikana. Cable-ryhmän ideoima kahvila käynnistyy syyskuussa. Kuva: Mikael Heinrichs

Keskiviikkona 19. syyskuuta avataan kaikille suunnattu kahvila toimintakeskus Kiikarin tiloissa Elmgrenintiellä.

Vietettyään hiljaiseloa jo pidemmän aikaa, toimintakeskus Kiikarin on jälleen loppukesästä ja syksystä tulossa toimintaa. Säännöllisen toiminnan aloittaa ”Yhdessä – Tillsammans” -niminen kahvila, joka on peruja tammikuussa alkaneen Cable-ryhmän jäljiltä. Voimaannuttavasta ryhmästä kerrottiin PK:ssa 11.1.2018.

– Nyt hankkeeseen on lisäksi saatu molemmat seurakunnat, eli tässä on hieman isompi yhteistyökuvio taustalla, Monika Gestranius kaupungin sosiaalipalveluyksiköstä kertoo.

Kahvila sen olla pitää

Cable-ryhmä oli jo maaliskuussa päättänyt toteuttaa kahvilatoimintaa jossain muodossa (PK 8.3.2018) ja tätä ideointia jatkamaan perustettiin ohjausryhmä, joka siis käytännössä on eräänlainen hallitus.

Sosiaalipuolen ryhmätoimintaa tulee syksystä lähtien vetämään yksi Paraisten kaupungin uusista sosiaalityöntekijöistä, joka osa-aikaisena vastaa ryhmätoiminnasta, johon kahvila siis kuuluu.

– Koko kahvilajutun perimmäisenä ajatuksena on että toiminta olisi jatkuvaa eikä missään nimessä yhdestä henkilöstä riippuvaista. Tästä olisi tarkoitus kehittää avoin toimintamuoto, jossa jokaisella on oma roolinsa, Väståbolands svenska församling -seurakunnan kappalainen Sara Grönqvist toteaa.

Kahvilan logo.

Kaikki tervetulleita

Kahvilan ideana on toimia matalan kynnyksen paikkana, jonne kuka tahansa voi tulla ilman minkäänlaista ennakkoilmoittautumista. Kaikenikäiset ovat tervetulleita ja tarkoituksena olisi myös saada aikaiseksi lasten leikkinurkkaus.

– Kahvila tulee toimimaan ikään kuin nyyttikestiperiaatteella, eli jokainen voi tuoda mukanaan jotain josta riittää muillekin. Mitään ei kuitenkaan ole pakko tuoda mukanaan, tänne voi hyvin tulla myös ilman tuomisia, Gestranius muistuttaa.

Ohjausryhmä on ollut yhteydessä kaupungin elintarvikekauppoihin ja vastaanotto on ollut positiivista. Kahvilaan tulevat eivät jää ilman kahvia ja pientä purtavaa. Kahvila on täysin ilmainen kaikille osallistujille.

Tuodakseen avoimuutta ja toiminnan kaksikielisyyttä paremmin esille, kahvilan nimeksi annettiin ”Yhdessä – Tillsammans”.

– Kahvilan ajankohdasta käytiin myös keskusteluita, sillä kaikki päiväthän ovat huonoja päiviä jollekin. Meille oli kuitenkin tärkeää, että paikalla on sosiaaliohjaaja. Sekin asetti omat rajoituksensa, siksi päädyimme keskiviikkoon ja kello 10–12 väliseen aikaan, Gestranius sanoo.

Looginen paikka

Kiikarin tilat olivat melko luonnollinen valinta, sillä paikka on neutraalimpi kuin esimerkiksi seurakuntatalo ja sijaintikin on hyvä. Lähellä, mutta hieman sivussa.

– Täällä meidän ei myöskään aina tarvitse noukkia tavaroita pois tieltä jonkin muun alta, täällä on hyvin varusteltu keittiö ja tilaa, sanoo ohjausryhmän jäsen Monica Nordhus. Camilla Karlsson ja Judit Henriksson ovat samoilla linjoilla.

Lisäksi Kiikarista löytyy suihkumahdollisuus sitä tarvitseville ja tietokoneet joiden avulla voi hoitaa asioitaan, ohjausryhmän puheenjohtaja Monica Hedström-Järvinen muistuttaa.

Ei turhia kysymyksiä

Koko ohjausryhmä painottaa uuden kahvilan olevan paikka, jonne jokainen on tervetullut – ja jossa jokainen nähdään. Ketään ei jätetä yksin kahvikupposensa ääreen.

– Tästä tulee paikka jonne tullaan siksi, että tänne halutaan tulla eikä kukaan kysele miksi olet tullut tänne. Tarkoituksena on nähdä ihmisen hyvät ja vahvat puolet negatiivisen sijasta, Gestranius linjaa.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi