Kymmenkunta eri lapsiryhmää on käynyt tutustumassa näyttelyyn tällä viikolla ja myöhemmin kesällä näyttely avautuu myös suurelle yleisölle, kun se lähtee kiertämään saaristokaupungin kirjastoja. Lisäksi näyttely piipahtaa Korpoströmin saaristokeskuksessa.
– Täällä meillä lapset saavat myös askarrella ja jättää vinkkejä asioista, joita jokainen meistä voi tehdä Itämeren puolesta, Maj-Len Bergman perhetalo Ankkurista kertoo.
Kalakamut tulevat tuttuun tapaan pitämään ”välivuoden” tulevana lukukautena ja palaavat uudella teemalla jälleen lukukaudelle 2017–18.
– Yhteensä noin 800 lasta koko Paraisten kaupungin alueelta on tavalla tai toisella ollut mukana tässä seikkailussal, toteaa Saaristomeren biosfäärialueen koordinaattorina toimiva Julia Scheinin.
Kuluneen syksyn, talven ja kevään aikana kalakamut ovat lisäksi pitäneet blogia kaupungin verkkosivuilla ja heillä on ollut mukanaan upouusi, kaksikielinen infokirjanen jonka kuvituksesta on vastannut Antonia Ringbom.
– Kun meillä nyt on tämä hieno vihkonen, tarjoaisimme mielellämme tätä konseptia myös muille kunnille, kuten esimerkiksi Kemiönsaarelle joka myös on osa Saaristomeren biosfäärialuetta, Scheinin sanoo.
Se jos mikään tuntuu ympäristötietoiselta ja kestävältä ajatukselta – aineistohan on jo olemassa. Miksei hyödyntää sitä muuallakin?
– Perusidea tämän vuoden teeman kohdalla oli saada lapset kiinnostumaan siitä, mitä pinnan alta löytyy. Kaikki voivat omalla, pienellä panoksellaan saada aikaan jotakin. Kaikkea ei voi jättää jonkun muun, kuten poliitikkojen tai muiden tahojen harteille, hän toteaa.
Kaksi ryhmää käy tutustumassa näyttelyyn toimittajan vierailun aikana. Metsätähden ryhmäperhepäiväkoti ja Merituulen esikouluryhmä ovat kumpikin paikalla.
– Tuolta löytyy iso kalakamu, siinä on äiti, siinä isä ja siinä siskot. Tuolla alhaalla on joulukuusi ja paljon lahjoja, kertoo eräs innokas poika kun oman ryhmän tekemä taideteos löytyy näyttelystä.
Tästä voi hyvinkin päätellä, että kalakamut taisivat vierailla Merituulessa juurikin joulun aikoihin. Kaikkein eniten lapsia näyttää kuitenkin kiinnostavan pehmokaloilla täytetty pehmonurkkaus tai esille asetetut sukellusvarusteet. Tietenkin myös oman ryhmän taideteokset ovat kovassa kurssissa. Sen sijaan informatiiviset tietoiskujulisteet eivät niinkään kiinnosta – ainakaan lapsia.
Kalakamut on Paraisten kaupungin päivähoidon, Saaristomeren biosfäärialueen sekä Lounais-Suomen jätehuollon yhteistyöhanke.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
- Lue lisää: Kalakamut kohti uusia seikkailuja