Kalkkilouhoksen naiset pääsevät ääneen kesäteatterissa

Kaivoksen naiset. Näyttelijät Ritva-Leena Ehrnström, Marika Laaksonen ja Leila Biström ovat valmiita kesän esityskauteen. Kuva: Laura Nordin

Kesän näytelmä ‘Stenplockerskorna’ on Teaterboulagen 49. esitysteos. Sen on käsikirjoittanut ÅST:n viime kauden Piaf-näytelmässäkin esiintynyt paraislaislähtöinen, Teaterboulagen pitkän linjan tekijä Daniela Franzell.

– Ideani lähti ehkä siitä, että olen asunut kauan Paraisilla ja mieheni on töissä louhoksessa. En kuitenkaan tehnyt mitenkään hirvittävän paljon taustatyötä, vaan annoin tarinan puhua puolestaan, kertoo hän.

Näyttelijät luonnehtivat, että kaivoksen uumenissa aikoinaan työskennelleet naiset saavat teoksessa äänen. Teemoina ovat rakkaus, mustasukkaisuus ja oikeudenmukaisuus.

– Kivenerottelijan työhön oli aikoinaan helppo päästä, ja se antoi mahdollisuuden naisille olla itsenäinen ja tienata oma elantonsa. Naiset erottelivat kalkkikivet muista kivistä liukuhihnalla, joten työ oli melko raskasta, näyttelijät kertovat.

Ja raskas työ vaatii raskaat huvit. Kahvihuoneessa tehtaan naiset heittävät hurttia huumoria ja nauravat paljon. Musiikkia kuullaan esityksessä runsaasti, ja sen on säveltänyt näytelmän ohjaaja, monitoimimies Riddo Ridberg.

Musiikki tärkeässä osassa

Riddo Ridberg sanoo, että halusi tänä vuonna naturellia ja pelkistettyä tunnelmaa musiikkiin.

Pelkistettyä tai ei, kuorossa laulaa kerrallaan jopa 25 ihmistä – ja stemmoja riittää. Näyttelijät Ritva-Leena Ehrnström, Marika Laaksonen ja Leila Biström kertovat, että melodioiden opettelu on ollut haastavaa mutta palkitsevaa.

Biström ajaa harjoituksiin aina Houtskarista asti, ja onpa mukana ensemblessä myös eräs nauvolainen. Projektia voikin kutsua yhteissaaristolliseksi.

– Kaikki ovat yhtä tärkeitä kokoonpanossamme, ja tänä vuonna meillä riittää tekijöitä aina 16-vuotiaasta eläkeikäisiin, kertoo Ridberg.

Myös miehet ovat kalkkikivilouhoksen menossa mukana – tai luulevat olevansa. Ridberg ja näyttelijä Marcus Nordvall analysoivat näytelmän miehiä sanoen, että he eivät ole erityisen innovatiivisia ja tarvitsevat naisia päästäkseen kehityksessään eteenpäin.

– Hahmoni Martin alkaa tajuta asioita vasta näytelmän lopussa – kun on ensin saanut kimmokkeen naisilta, Nordvall kertoo.

Näytelmän ensi-ilta on 26.6., ja näytökset jatkuvat aina 17.7. asti Paraisten Lillholmenilla.

Laura Nordin
050-306 2004/ laura.nordin@aumedia.fi

2 Kommentia

    • Hei! Esitys on ruotsiksi — pahoittelut, että sitä ei ollut mainittu artikkelissa! Sen verran monet paraislaiset käyvät kuitenkin katsomassa kesäteatteria — oli äidinkieli kumpi vain — että katsoimme suomenkielisen käännöksen jutusta olevan myös paikallaan. 🙂

Kommentointi on suljettu.