Kansanmusiikille näkyvyyttä Paraisilla

Marianne Maans. Kuva: Mikael Heinrichs.
Marianne Maans. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kaksikielinen kansanmusiikkiin keskittyvä projekti kulminoituu perjantaina kuultavaan konserttiin Paraisilla. Koko viikon aikana kouluissa ja päiväkodeissa Turunmaalla on pidetty erilaisia työpajoja ja kursseja kansanmusiikkiteemalla.
Järjestäjänä toimii Martin Wegelius-opisto ja kansanmusiikkiverkosto Lirarna yhteistyössä paikallisten tahojen kanssa.
– Painopiste on tietenkin paikallisuudessa, eli konsertissa esitetään pääasiassa nimenomaan Turunmaalla kirjoitettua kansanmusiikkia. Luvassa on sekä uudempaa että perinteisempää musiikkia, sillä haluamme todistaa kansanmusiikin olevan nykyaikaista ja elävää, kertoo projektivastaavana ja tapahtuman taiteellisena johtajana vaikuttava Marianne Maans.
Paraisilta osallistuvat kolme koulua (Koivuhaan koulu, Musiikkiopisto Arkipelag sekä Skräbböle skola). Kouluissa on järjestetty työpajoja sekä Lirarna-verkoston että ulkopuolisten opettajien ja muusikoiden johdolla. Huomenna Sarlinin koulussa kello 18 alkaen kuultava konsertti on yleisölle täysin ilmainen, kulut katetaan avustusten avulla.
– Arkipelagin opettajat ja oppilaat ovat syyskuusta lähtien työskennelleet konserttiohjelman parissa ja valinneet nimenomaan paikallisia kappaleita. Samalla he ovat saaneet miettiä mitä kansanmusiikki ja etnomusiikki itse asiassa merkitsevät käsitteenä.
Huomisessa konsertissa lavalla nähdään noin 80 esiintyjää. Lisäksi luvassa on poloneesia Paraisten kansantanssijoiden johdolla ja Tailsway-duon säestämänä.
– Toistaiseksi kaikki on sujunut hienosti ja olen erittäin tyytyväinen siihen, että hankkeen aikana on myös luotu uutta kansanmusiikkia, Maans muistuttaa.
Hänen mukaansa hankkeen tavoitteena on inspiroida myös uutta. Jatkoakin on luvassa, mutta millä alueella vastaavaa hanketta lähdetään ensi vuonna toteuttamaan ei vielä tiedetä. Neuvotteluita kuitenkin käydään koko ajan.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi