Kansliarakennuksen kosteusvaurio voi käydä kalliiksi

Kansliarakennuksessa sijaitsevat muun muassa taloustoimisto, kirkkoherranvirasto sekä hautatoimisto. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kansliarakennuksessa sijaitsevat muun muassa taloustoimisto, kirkkoherranvirasto sekä hautatoimisto. Kuva: Mikael Heinrichs.
Seurakuntayhtymän talousarvio ensi vuodelle on reilut 230 000 euroa alijäämäinen.
Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi maanantaina Paraisten seurakuntayhtymän talousarvion vuodelle 2016. Talousarvio tähtää reilun 230 000 euron alijäämäisen tulokseen, mutta on siitä huolimatta askel oikeaan suuntaan. Alustava yhteisen kirkkoneuvoston marraskuussa käsittelemä talousarvio osoitti 360 000 euron alijäämää, kuluvan vuoden talousarvio puolestaan hieman yli 400 000 euron alijäämää.
– Siitä huolimatta käsittely sujui hyvässä hengessä ja monista yksityiskohdistakin keskusteltiin. Tiettyjä muotoseikkoja korjattiin, mutta mitään suurempia muutoksia ei tästä huolimatta tehty. Talousarvio jäi reilut 230 000 euroa alijäämäiseksi, kertoo kirkkovaltuuston kokouksessa maanantaina puhetta johtanut varapuheenjohtaja Eric Jansson.
– Verrattuna aikaisempiin vuosiin tunnelma oli kuitenkin positiivisempi ja ihmiset olivat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä vaikka alijäämä olikin huomattava. Kehitys on huolestuttava ja kaikki läsnäolijat ymmärtävät asian vakavuuden, mutta samalla huomaamme menevämme oikeaan suuntaan, Jansson sanoo.
Eräs asia josta keskusteltiin suhteellisen runsaasti oli kansliarakennuksen tulevaisuus ja sen korjasutyöt. Kiinteistöstä löydettiin syyskuussa kosteusvaurio, joten suunnittelu- ja korjaustyöt ovat kiireellisiä.
– Keskustelimme pääasiassa siitä, miten tilankäyttöä voitaisiin optimoida kokonaisuutena, Jansson sanoo.
Korjaustyöt merkitsevät samalla sitä, että kansliatoimintoja joudutaan siirtämään. Samalla esimerkiksi diakoniatyölle etsitään nykyistä sopivampia tiloja. Korjaustöitä varten on varattu talousarviossa 250 000 euron määräraha.
Muita kiinteistöihin liittyviä investointeja ovat muun muassa Nauvon kirkon seinän halkeamien korjaustöihin varatut 10 000 euroa, samainen summa joka on varattu Paraisten seurakuntakodin juhlasalin äänieristettyä liukuovea varten sekä 5 000 euroa Korppoon kirkon pohjoispuolen salaojitukseen. Iniön kirkon osalta selvitetään puolestaan vaihtoehtoista lämmitysjärjestelmää samalla kun lattian alla olevia lahoja palkkeja uusitaan.
Seurakuntakoti saa uuden, ääntä eristävän liukuoven. Kuva: Mikael Heinrichs.
Seurakuntakoti saa uuden, ääntä eristävän liukuoven. Kuva: Mikael Heinrichs.
Mitään myyntipäätöksiä yksittäisten kiinteistöjen osalta ei tässä kokouksessa tehty, mutta sitäkin olisi tarkoitus kartoittaa.
– Kiinteistömassa on huomattava menoerä ja niiden osalta tulisi tehdä jonkinlainen kokonaisvaltainen pääätös ja linjanveto. Tässä asiassa on edettävä, siitä kaikki olivat yksimielisiä, Jansson toteaa.
Kirkon palvelukeskukseen liittyminen on niin ikään ollut tapetilla, mutta siitä on jo aikaisemmin tehty päätös lykkäyksestä mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen (1.1.2017). Päätöksen taustalla on ennen kaikkea asiakkaiden huonot kokemukset, varsinkin koskien ruotsinkielistä palvelua. Lisäksi Paraisten seurakuntayhtymän nykyinen taloushallinto-ohjelmisto on toimiva ja vastaa tarpeita.
Verkkotiedottaminen tulee muuttumaan vuoden 2016 aikana, sillä Parainen on liittymässä kirkkohallituksen Lukkari-julkaisujärjestelmän käyttäjäksi. Verkkosivualustan käyttö on seurakunnille maksutonta ainakin vuoden 2016 loppuun asti. Sen jälkeen on mahdollista että seurakunnat joutuvat maksamaan käytöstä jäsenmäärään perustuvaa maksua. Kirkolliskokous päättää hankkeen rahoituksesta.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Paraisten seurakuntayhtymän talousarvio 2016

  • Toimintatulot 669 514 euroa
    joista vuokratuloja 369 564 euroa
  • Toimintakulut 3 668 983 euroa
    joista henkilöstökuluja 2 341 262 euroa
  • Verotulot 3 258 326 euroa
  • Vuosikate -24 603 euroa
  • Poistot -206 092 euroa
  • Alijäämä 230 695 euroa