Kårkullan asiakas Merja Ullner: “Kuin ostaisi sian säkissä”

Sekä Benny että Merja iloitsevat, että henkilökunta on sama myös ensi vuonna, vaikka he silloin kuuluvatkin Varhaan, eli Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Kuva: Malin Johansson.

Kårkullan kuntayhtymän päivät ovat luetut, ja tammikuussa 2023 tehtävät ja toiminta siirretään
kaksikielisille hyvinvointialueille.

Kårkullan kuntayhtymän toiminta loppuu

Kårkullan Flätan-yksikössä on joulukoristeita joka nurkassa, ja hoivapappi Claus Terlinden on juuri vieraillut yksikössä, joka on aikuisille vammaisille soveltuva työpaikka. Joulutunnelma on korkealla palvelun käyttäjien keskuudessa, kun he ovat laulaneet joululauluja yhdessä Clausin kanssa, joten saan lämpimän vastaanoton ovella. Hyvinvointiuudistuksen seurauksena Kårkullan kuntayhtymän toiminta loppuu vajaan kahden viikon kuluttua, mutta se ei palvelun käyttäjiä oleellisesti haittaa, vaikka suruakin on ilmassa.

– Mikään ei jatku ikuisesti, se on tietysti surullista, mutta en aio ajatella sitä, sanoo Merja Ullner, joka on yksi Flätan-palvelun käyttäjistä.

Merjalla on paljon muistoja Kårkullan ajastaan

Ullner on neljä vuotta vanhempi kuin Kårkullan kuntayhtymä, eli 66 vuotta. Kårkullan kuntayhtymä, tai Svenska Finlands vårdanstalt kuin sen nimi oli silloin, vastaanotti ensimmäiset asiakkaansa vuonna 1960. Elokuun ensimmäisenä päivänä Paraisten Kårkullbackenin Vitsippan-laitokseen saapui 15 poikaa ja saman verran tyttöjä. Suurin osa heistä oli hoidettu kotonaan, ja he olivat 7–12-vuotiaita vaikeasti kehitysvammaisia.

Merjalla on paljon muistoja Kårkullan ajastaan, ja hän kertoo, kuinka hän lapsena vietti kuukauden Paraisten Vitsippan-yksikössä, kun hänen vanhempansa lähtivät matkoille eikä kukaan muu voinut hoitaa häntä. Hän asui kotona vanhempiensa luona vuoteen 2007 saakka, jolloin hän muutti Kårkullan asuinyksikköön Bäckåkergårdeniin Turkuun, jossa hän asuu edelleen. Vuodesta 2004 lähtien hän on osallistunut Flätanin päivätoimintaan ja pitää maalaamisesta ja askartelemisesta. Lievästi kehitysvammaisella Merjalla on erittäin hyvä muisti.

– Vuonna 2004 sain sukulaisilta kirkon käsikirjan ja silloin pidin Snäckanissa jumalanpalveluksen henkilökunnalle ja asiakkaille, olin yhtä aikaa sekä pappi että kanttori, Merja nauraa.

Merjan vieressä istuu Benny Talling, joka on osallistunut Flätanin toimintaan vuodesta 2006. Hän käy täällä kolme kertaa viikossa.

– Olen iloinen, että saan käydä täällä, on hyvä, että Flätan on olemassa. Muuten päivät venyisivät pitkiksi, hän sanoo.
Hän muistelee lämmöllä kaikkia Kårkullan asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa vuosien varrella kokemiaan matkoja, ja kertoo muun muassa vierailuista Kultarannassa ja kauniissa puutarhassa, risteilyistä ja retkestä Suomen maatalousmuseoon Sarkaan.

Henkilökunta on sama myös ensi vuonna

Sekä Benny että Merja iloitsevat, että henkilökunta on sama myös ensi vuonna, vaikka he silloin kuuluvatkin Varhaan, eli Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.

– Kårkulla on hoitanut kaiken niin hyvin, joten tämä on hiukan kuin ostaisi sian säkissä, ei tiedä mitä saa, Merja hymyilee.

Yhteensä 62 vuoden ajan Kårkullan kuntayhtymä on toiminut erityishuoltotyön parissa ja toiminut ruotsinkielisen palvelun tuottajana vähemmistölle ruotsinkielisessä vähemmistössä Suomen ruotsinkielisellä alueella.

Vuosi on ollut kaaoksen vuosi

Vuodenvaihteen jälkeen ruotsinkielisestä erityishuoltotyöstä vastaavat seitsemän kaksikielistä hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki. Työ uusien yhteistyömallien rakentamiseksi on alkanut, mutta työtä on vielä paljon jäljellä, ja tulevaisuudessa ratkaiseva tekijä on ruotsinkielisten rakenteiden muodostuminen, jotta hyvinvointialueiden väliset rajat ylittävä erityishuoltotyö pystytään ylläpitämään.

Kuntayhtymän johtaja Otto Ilmonen sanoo, että vuosi on ollut kaaoksen vuosi, mutta korostaa, ettei ahdistuksen levittäminen johda mihinkään.

– Olemme ehtineet pohtia vain kriittisimpiä asioita ja ykkösprioriteetti on ollut, että kaikki saavat palkkansa tammikuussa.

Suurin osa kunnan asiantuntijoista on ohjattu hyvinvointialueille, samoin kuin terveydenhuollon henkilökunta. Kaikissa yksiköissä yksiköiden johtajat ovat voineet jatkaa tehtäviään, mistä Ilmonen iloitsee. Pikkuhiljaa palaset alkavat loksahtaa paikoilleen myös aluejohtajille ja johdolle. Ensi vuodesta alkaen Varha toimii myös Ilmosen työnantajana, mutta hän ei kerro tarkalleen, mitä tekee.

Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*