Kaupunki auttaa 45 nuorta löytämään töitä kesäksi

Apua työllistymiseen. Kaupungin kesätyösetelin sai 20 nuorta. Se on 250 euron arvoinen työnantajalle.
Apua työllistymiseen. Kaupungin kesätyösetelin sai 20 nuorta. Se on 250 euron arvoinen työnantajalle.
Yhteensä 120 vuosina 1998–2000 syntynyttä nuorta haki 250 euron kesätyöseteliä. Kaksikymmentä seteliä arvottiin ja Onnettaren suosikeille on järjestetty nuorten työpaja Aktivan toimesta pakollinen tiedotustilaisuus.
– Lisäksi arvottiin 25 kaupungin kesätyöpaikkaa. Näitä oli hakenut 143 nuorta. Haastattelemme parhaillaan näitä 25 onnellista, kertoo Eeva Suominen Aktivasta.
Kesätyöseteliä voidaan käyttää Paraisilla toimivan työnantajan työssä. Työnantaja voi olla yritys, yhteisö tai yhdistys (Y-tunnus tarvitaan). Työllistettävät nuoret eivät saa olla yrityksen omistajan perheenjäseniä. Nuoret hakevat kesätyötä itse setelin avulla ja työnantaja laskuttaa kaupunkia jälkikäteen. Seteli on henkilökohtainen eikä sitä voi antaa edelleen toiselle henkilölle. Työssäoloaika on vähintään kaksi viikkoa (10 työ-
päivää) ja minimipalkka on tältä ajalta 390 euroa eli työehtosopimuksen mukainen minimipalkka.

 Voidaan ajatella että yritys, joka on jo hankkinut kesätyöntekijöitä, voi ottaa myös kesätyösetelin saaneen nuoren pariksi viikoksi töihin.

– Täytetty seteli palautetaan viimeistään 3. kesäkuuta ja sitä vastaan yritys voi laskuttaa kaupungilta 250 euroa erillisellä lomakkeella viimeistään lokakuun aikana, kertoo Jenni Lindroos Aktivasta.
Jos yrityksellä on kysyttävää kesätyöseteleistä voi se olla yhteydessä myös nuorten työpajaan, jonka henkilökunta auttaa mielellään ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin.
– Voidaan ajatella että yritys, joka on jo hankkinut kesätyöntekijöitä, voi ottaa myös kesätyösetelin saaneen nuoren pariksi viikoksi töihin. Toivomme tietysti että tämä pilottihanke saa jatkoa ja että siitä tulee pysyvä, sanoo Suominen.
Hankkeen varsinainen arviointi tehdään syksyllä. Silloin otetaan huomioon kaikilta osapuolilta saatu palaute ja tehdään seuraavaksi kesäksi mahdollisesti tarvittavat muutokset ja parannukset.
– Hankkeen kustannukset, 5 000 euroa eivät varmaan ole kaupungille liian iso kustannus. Onhan kuitenkin kyse työstä, jota tehdään ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa, sanoo Lindroos.
Kaupungin omat kesätyöt, jotka myös arvottiin, ovat kaikissa kunnanosissa. Työpaikat ovat perinteisiltä aloilta kuten hoito, päivähoito, kiinteistösektori, puisto-osastot sekä keittiö- ja siivoustyöt.
Kaikille 25:lle arvonnan suosimalle taataan työtä, mutta työpaikat jaetaan haastattelujen ja nuorten toiveiden mukaisesti.
– Nämä työt ovat kuukauden mittaisia. Palkattavien joukossa on nuoria Paraisilta, Iniöstä, Houtskarista ja Korppoosta, sanoo Suominen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
suomennos Leena Lehtonen