Kaupunki on huomannut yrittäjien optimismin

Hyvät näkymät. TE-toimiston  John Forsman, kaupungin elinkeinopäällikkö Tomas Eklund ja energianeuvoja Alf-Peter Heino ovat kaikki huomanneet yritysetablointien kasvun alkuvuodesta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Hyvät näkymät. TE-toimiston John Forsman, kaupungin elinkeinopäällikkö Tomas Eklund ja energianeuvoja Alf-Peter Heino ovat kaikki huomanneet yritysetablointien kasvun alkuvuodesta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Viime vuosi oli suhteellisen rauhallinen vuosi uusien yritysetablointien suhteen Paraisilla. Kuluva vuosi sen sijaan näyttää huomattavasti positiivisemmalta. Vuoden ensimmäisten kahden ja puolen kuukauden aikana on perustettu kaksinkertainen määrä uusia yrityksiä vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
Kaupungin elinkeinopäällikkö Tomas Eklund toivoo tämän trendin jatkuvan myös loppuvuoden osalta.
– Kaiken lisäksi uudet ideat ovat erittäin lupaavia, vakuuttaa energianeuvoja Alf-Peter Heino kaupungin elinkeinopalveluista.
Aikaisemmin vastaavia tilaisuuksia järjestettiin Karl-Henrik Stunsin johtaman projektin puitteissa, mutta hänen jäätyään eläkkeelle ei vastaavia infotilaisuuksia ole järjestetty lainkaan.
– Tuntuu erittäin hienolta, että voimme jatkaa näitä infotilaisuuksia yhteistyössä TE-toimiston kanssa hieman toisenlaisella konseptilla, Eklund sanoo.
Aikaisempina vuosina vastaaviin tilaisuuksiin on osallistunut noin parikymmentä henkilöä. Tavoitteena on vähintään sama määrä osallistujia myös tällä kertaa.
– Ideana on hieman selvittää mielenkiintoa ja vasta sen jälkeen päättää mahdollisesta jatkosta, toteaa Varsinais-Suomen TE-toimiston John Forsman.
Valtuustosalin tilaisuus on ensisijaisesti tarkoitettu paraislaisille yrittäjille, mutta on käytännössä avoinna kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle.
Tilaisuus ei ole kokonaisuudessaan kaksikielinen, mutta sujuu kahdella kielellä – eli sekä suomea että ruotsia käytetään tarpeen ja puhujan mukaan.
Illan avaa Eklund kaupungin yritysneuvonnan tervehdyksellä ennen Länsi-Turunmaan yrittäjien puheenjohtaja Paul Vikmania. Forsman kertoo vielä ennen taukoa TE-toimiston tarjoamista palveluista uusille yrittäjille. Tauon jälkeen Emil Oljemark kertoo Leaderin maaseutuohjelman tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista ja illan päättää yrittäjäksi siirtynyt Patrik Gustafsson.
– Kyllähän meidän pitää tarpeen mukaan järjestää erilaisia infotilaisuuksia. Olemme esimerkiksi jälleen aloittaneet säännölliset aamukahvit yrittäjien kanssa, Eklund sanoo.
Ensi viikon infotilaisuus ei suinkaan ole suunnattu yksinomaan potentiaalisille uusille yrittäjille, vaan myös tuoreille yrittäjille tai vaikkapa erilaisista tukimahdollisuuksista kiinnostuneille.
– Paraisilla tarjolla oleva 20 prosentin investointituki joka nousee lautan myötä 35 prosenttiin on tervetullut porkkana joka ei välttämättä ole kaikkien tiedossakaan. Leader-tukea on siis saatavilla myös yrityksille, vaikka monet mieltävätkin sen ensi kädessä yhdistyksille suunnatuksi, Eklund toteaa.
Kaikki kolme ovat samaa mieltä siitä, että tulevat yrittäjät tarvitsevat myös henkilökohtaista neuvontaa. Kaiken palvelun siirtäminen verkkoon ei ole oikea tapa toimia.
– Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu yrityssuomi.fi täydentää muuta palvelua hyvällä tavalla, mutta ei voi olla ainoa tarjolla oleva tietolähde. Sivusto on hyvä ja sisältö paranee koko ajan, mutta ei se voi täysin korvata yritysneuvojaa, Eklund muistuttaa.
Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ennakko-ilmoittautumista viimeistään huomenna perjantaina Lyyti-palvelun kautta.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi