Keramiikkaa ja valokuvia Vanhalla kunnantuvalla

Näytteilleasettajat. Pia ja Clotte PJ Lundsten asettavat näytteille keramiikkaa ja valokuvia. Kuva: Leena Lehtonen.
Näytteilleasettajat. Pia ja Clotte PJ Lundsten asettavat näytteille keramiikkaa ja valokuvia. Kuva: Leena Lehtonen.
Aviopari Pia ja Clotte Lundstenin yhteisnäyttely on osa kulttuuriparlamentin ohjelmaa.
– Nämä kuvat ovat Lapin matkalta, jolloin tutustuimme. Tänä vuonna on kulunut 60 vuotta siitä kun menimme kihloihin ja ensi vuonna olemme, jos elämme, olleet naimisissa jo 60 vuotta.
Näin kertovat Clotte PJ Lundsten ja Pia Lundsten, joiden yhteisnäyttely on avattu Vanhalla kunnantuvalla Fredrikanaukiolla.
Clotte eli Per Johan Lundsten ja Pia eli Anita Lundsten (s. Corander) asuvat nykyisin Paraisilla, jonne he muuttivat Kaarinasta Auvaisbergin kartanosta. Heidän yrityksellään Kamera-Aitalla, jonka Clotten isä Birger Lundsten perusti vuonna 1936, oli aikaisemmin liike myös Paraisilla.
Paraisten liike suljettiin kannattamattomana. Valokuva-ala koki digikameroiden myötä valtavan mullistuksen. Turussa Kamera-Aitta toimii edelleen Kauppiaskadulla ja nyt vetovuorossa on kolmas sukupolvi Sten Erik eli Tetti Lundstenin johdolla.
Näyttelyssä on esillä valokuvia kahdeksan vuosikymmenen takaa. Vanhimpiin kuuluu silloin 16-vuotiaan Clotte Lundstenin kuva jäätyvästä Aurajoesta. Kuva sai ensimmäisen palkinnon kilpailussa, jonka kuvat pääsivät teokseen Tunnelmallinen Turku (1951). Kirjassa on myös isä Birger Lundstenin valokuvia.
Osasta kuvia välittyy jo mennyt aika, niin saaristossa kuin myös kaupunkiaiheissa. Yksi vaikuttava kuva kertoo Beetlehem-kirkon purkamisesta Turussa Eerikinkadun ja Käsityöläiskadun kulmassa vuonna 1970-luvun alussa. Mustavalkoisten kuvien joukossa on muutama väriotos, myös digikuva kuvaajan oman jalan operoinnista.
– Opiskelin valokuvausta kahden vuoden ajan Saksassa Hampurissa ja tuolta ajalta on myös muutama kuva näyttelyssä. Näyttelykuvien valinta ei ollut ihan helppoa, koska minulla on noin 25– 30 000 negatiivia.
Onnelliset. Tämä pariskunta on kuvattu Brysselissä.
Onnelliset. Tämä pariskunta on kuvattu Brysselissä.
Keraamikko Pia Lundsten on alunperin kotoisin Kauniaisista ja hän opiskeli keramiikkaa Ateneumissa. Myös hänen äitinsä Eva Corander ja toinen hänen sisaristaan on keraamikko. Eva Coranderin, Pia Lundstenin ja hänen tyttärensä Aya Lundstenin keramiikkatöiden yhteisnäyttely Evanitaya oli Vanhalla kunnantuvalla vuonna 2008.
– Tällä hetkellä keramiikka on minulle harrastus. Uusimmat näyttelyn työt ovat syntyneet kansalaisopiston keramiikkakursseilla Norrgårdin taideklinikalla, jossa valmiit työt voidaan myös polttaa, kertoo Pia Lundsten.
Rakutekniikkaa kansalaisopiston kurssilta. Kuva: Leena Lehtonen.
Rakutekniikkaa kansalaisopiston kurssilta. Kuva: Leena Lehtonen.
Mieluiten hän tekee eläinhahmoja, niin fantasiaeläimiä kuten realistisiakin. Monet keramiikkaeläimistä esittävät koiria. Tällä hetkellä perheessä ei ole koiria, mutta koiraharrastus on periytynyt isoäiti Eva Coranderilta lapsenlapsille. Eva Corander perusti Geijes-kennelin ja hän toi Suomeen ja Pohjoismaihin ensimmäiset vehnäterrierit.
Keramiikkaeläimiä ja valokuvia-näyttely on avoinna Vanhalla kunnantuvalla 13. syyskuuta asti. Aukioloajat ovat tiistai–perjantai kello 12-18 ja lauantai kello 10–16.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@fabsy.fi