Kesätyösetelit lanseerataan sopivasti Sesonkistartin alla

Yleisöryntäyksen toivossa. Nuorisotyöpaja Aktivan Jenni Lindroos (vas.), TE-toimiston John Forsman, kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Eeva Suominen sekä Camping Sollidenin Jan Sundholm toivovat runsaasti kävijöitä Sesonkistartti-tapahtumaan. Kuva: Mikael Heinrichs.
Yleisöryntäyksen toivossa. Nuorisotyöpaja Aktivan Jenni Lindroos (vas.), TE-toimiston John Forsman, kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Eeva Suominen sekä Camping Sollidenin Jan Sundholm toivovat runsaasti kävijöitä Sesonkistartti-tapahtumaan. Kuva: Mikael Heinrichs.
Nuorten työpaja Aktiva ja TE-toimisto järjestävät sesonkistartin. Samalla esitellään kaupungin kesätyösetelit.
PK kertoi jo joulukuun puolivälissä tulevasta Sesonkistartti -tapahtumasta, joka järjestetään kaupungintalolla keskiviikkona 27. tammikuuta. Tällä hetkellä mukaan on ilmoittautunut 17 työnantajaa ja he tarjoavat tapahtumassa kävijöille erilaisia kausipainotteisia töitä.
Yksi paikalla olevista yrityksistä on Paraisten Solliden Camping.
– Nyt näyttäisi siltä että tulemme tarvitsemaan kahdeksasta kymmeneen kausityöntekijää eri jaksoissa. Meillä on omat hakemuskaavakkeet, joista selviää millaiset vaatimukset meillä on eri tehtäviin. Tarjoamme nämä työt kahden viikon pituisissa jaksoissa koulujen kesäloman aikana, kertoo Jan Sundholm.
Näiden lyhyempien jaksojen lisäksi työvoimaa tarvitaan kesällä myös pidemmiksi ajoiksi koska kausi alkaa käytännössä jo toukokuussa kun koulutyö vielä jatkuu.
Solliden osallistuu myös hankkeeseen Tutustu työelämään ja tienaa, joka on eräänlainen palkallinen harjoittelukausi niille nuorille, jotka eivät ole vielä aloittaneet ammattiopintoja.
– Viime vuonna saimme yhteensä 65 hakemusta ja saatoimme tarjota työtä noin kymmenelle, sanoo Sundholm.
Vaikka virallinen ilmoittautumisaika työtä tarjoaville yrittäjille onkin jo mennyt umpeen, voi vielä osallistua. John Forsman Työ- ja elinkeinotoimistosta muistuttaa että paikalle voi tulla vielä tilaisuuden alkaessa kello 17.
– Toki näemme mieluiten että otetaan yhteyttä etukäteen jotta voimme järjestää nimikyltit ja pöydät valmiiksi, mutta muutoin useimmat asiat pystytään järjestämään, hän sanoo.
Kiinnostusta tapahtumaa kohtaan ja työtarjouksia on melko monesta saaristo-osien yrityksestä, mutta Forsman näkisi mielellään mukana myös useampia keskustan yrityksiä.
– Lisäksi kannattaa muistaa että tapahtumaa ei ole tarkoitettu vain kesätyötä etsiville nuorille vaan kaikenikäisille. Aiempina vuosina tapahtumaan on osallistunut noin 200 työnhakijaa ja toivomme tietysti nyt vähintään yhtä monta, sanoo Jenni Lindroos Nuorten työpaja Aktivasta.
– Markkinoimme tapahtumaa eri tavoin, muun muassa sosiaalisessa mediassa ja verkossa, mutta myös kouluissa, kaupoissa ja kirjaston ilmoitustaululla, kertoo Paraisten kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Eeva Suominen.
Kaupungin kesätyösetelit lanseerataan myös tulevaksi kesäksi. Vastaavanlaisia kokeiluja on toteutettu muilla paikkakunnilla ja käytännössä se tarkoittaa sitä että kaupunki tukee nuorten mahdollisuuksia saada kesätyötä subventoimalla osan työnantajan maksamasta palkasta. Paraisilla tämä on 250 euroa vähintään kaksi viikkoa kestävästä, mutta mielellään pidemmästä työsuhteesta.
Kaupungin vuosittain arpomat 25 kesätyöpaikkaa ovat olleet suosittuja. Viime kesänä niitä haki 138 nuorta. Tosiasia on että kesätyöpaikoista on huutava pula.
– Kaupunginhallitus hyväksyi viime lokakuussa että aloitamme kesätyösetelikokeilun. Kaupunki arpoo yhteensä 20 seteliä vuosina 1998–2000 syntyneille nuorille. Seteleitä voidaan käyttää Paraisten kaupungissa toimivissa yrityksissä ja ehtona on että nuori osallistuu pakolliseen tiedotustilaisuuteen, kertoo Lindroos.
Kokeilua koordinoivat Nuorten työpaja Aktiva ja kaupungin henkilöstöpalvelut. Nuoret hakevat itse kesätyöpaikkansa, mutta Aktiva auttaa mielellään saattamaan yhteen nuoria ja kausityöntekijöitä tarvitsevia yrityksiä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
suomennos Leena Lehtonen