Keskuspuistoon suunnitellaan sopivaa paikkaa rakkauslukoille

Kyrksundstrandensbro1Viime viikon PK:n artikkeli rakkauslukkojen poistamisesta Kirkkosalmensillalta on herättänyt mielenilmausmyrskyn mm. sosiaalisessa mediassa.
Kaupungin vt. kaavoituspäällikkö Turkka Michelsson lähetti myöhään perjantaina lehdistötiedotteen, jossa hän pahoitteli rakkauslukkoepisodin aiheuttamaa mielipahaa. Myrskyn voimakkuus yllätti, kirjoittaa Michelsson. Hän haluaa myös selventää että sillan kantavuus ei ollut syy poistattaa lukot vaan se että kaiteen vaijeriverkot eivät ole tarpeeksi vankkarakenteisia rakkauslukoille.
Hän kirjoittaa lisäksi että kymmenkunta lukkoa on melko yhdentekevää sillan tai ympäristön kannalta, mutta kun lukkojen määrä lisääntyy, kasvavat esteettiset ja kunnossapitoon vaikuttavat haitat.
Kulttuurilautakunta käsitteli rakkauslukkoja ylimääräisenä asiana viimeviikkoisessa kokouksessaan. Lautakunnan mielestä lukot tulisi palauttaa paikoilleen.
– Rakkauslukot ovat maailmanlaajuinen ilmiö ja niiden poistaminen tuntuu loukkaavalta. Niitä on kaikkialla, ei vain Etelä-Euroopassa vaan myös Suomessa, joten miksipä ei myös Paraisilla, sanoo kulttuuripäällikkö Fia Isaksson.
Michelssonin mielestä on romanttinen ja kaunis ajatus lujittaa symbolisesti kahden ihmisen rakkaussuhde jopa ikuisuuteen kestäväksi rakkauslukolla.
Koska kaavoitusyksikkö parhailleen työskentelee Keskuspuiston kehittämiseksi se voi suunnitella rakkauslukoille sopivan paikan, lähellä siltaa tai itse puistossa. Poistetut lukot ovat edelleen tallella ja ne voidaan laittaa uuteen paikkaan. Lukkojen kiinnityspaikka ei kuitenkaan juuri nyt ole ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä.
– Kaupungin kannalta tämä on aika merkityksetön asia, tärkeämpääkin tekemistä on, toteaa Michelsson.
Hän lopettaa tiedotteensa toivomalla koko sydämestään onnea ja pitkää ikää suhteille – rakkauslukkojen kera tai ilman.
 
Marina Saanila, suomennos Leena Lehtonen