Keskustan alueen nuorisoseura palaamassa jälleen kehiin

PmUf is back. Kalle Grönroos (vas.) on yhdistyksen tuore puheenjohtaja, Adrian Rantala varapuheenjohtaja. Kuva: Mikael Heinrichs
Pargasmalms ungdomsförening järjestää ensimmäisen tapahtumansa Luolassa jo lauantaina, Wintergalan suunnitteilla välipäiville.
Edellisen kerran perinteikäs Paraisten keskusta-alueen nuorisoseuraa oltiin herättämässä henkiin vuosina 2012–2013, mutta sillä kertaa uinuva jättiläinen ei ottanut herätäkseen pidemmäksi aikaa. Nuorisoseuralla on edelleen sama iso ongelma, eli omaa tilaa ei ole ollut Råttiksen myynnin jälkeen.
Tuore puheenjohtaja Kalle Grönroos lähtee käynnistämään toimintaa pitkällä tähtäimellä. Ensimmäinen tapahtuma on Culture Reborn -konsertti lauantaina, jossa esiintyy neljä paikallista bändiä.
Grönroos soittaa itse Another Wasted Night -yhtyeessä. Muut esiintyjät ovat nauvolainen Skrain Hallux, Sticks & Stones sekä Sister Capricorn. Luolassa järjestettävälle keikalle peritään pieni, lähinnä symbolinen pääsymaksi jonka ei pitäisi olla kenellekään esteenä osallistumiselle.
– Olemme soittaneet aikaisemminkin Luolassa, vaikka tilaa käytetään tällä hetkellä pääasiassa varastona. Se sopii keikkapaikaksi, vaikka akustiikan kanssa on hieman niin ja näin, Grönroos myöntää.
Another Wasted Nightin esikois-EP:n julkaisukeikalle tuli paikalle lähes 100 maksanutta kuulijaa.
– Jo siinä vaiheessa totesimme, että olisi todella hienoa jos Luolaan saataisiin säännöllisesti konsertteja. Ajatus nuorisoseuran käynnistämisestä heräsi oikeastaan kun nuoret pääsivät tapaamaan Paraisten tuoretta kaupunginvaltuustoa ja esittämään jokaisen puolueen edustajalle kysymyksiä. Kun kysyin miten he suhtautuisivat PmUf:n tai jonkun muun tahon järjestämään vastaavanlaiseen toimintaan, he olivat kaikki positiivisesti suhtautuneita, Grönroos sanoo.
– Sitten piti ryhtyä tuumasta toimeen. Kaiku on ongelma, eikä täällä ole kiinteää lavarakennelmaa, joten se pitää rakentaa joka kerta nollasta. Kyllähän sen tekee kerran tai kaksi, mutta joka viikonloppu tai edes kerran kuukaudessa voi tehdä tiukkaa, toteaa varapuheenjohtaja Adrian Rantala.

Pargasmalms ungdomsförening

  • Alun perin perustettu vuonna 1918.
  • Uuden hallituksen muodostavat: puheenjohtaja Kalle Grönroos, varapuheenjohtaja Adrian Rantala, rahastonhoitaja Jessica Bergman, sihteeri Sigurd Möller, jäsenet Victor Korpela, Andréas Rantala, Anna Saarela, Set Bergman, Axel Rantanen.

Uudessa hallituksessa on mukana vuosina 1995 ja 1999 syntyneitä nuoria. Tavoitteena on saada lisää jäseniä mukaan toimintaan. Vaikka yhdistyksen nimi onkin ruotsinkielinen, myös suomenkieliset jäsenet ovat enemmän kuin tervetulleita.
– Meidän tapahtumiin voi osallistua iästä huolimatta, emme tee kielestä mitään juttua ja tälläkin hetkellä tiedottaminen on ollut pääasiassa englanniksi, Grönroos muistuttaa.
Lauantain keikan jälkeen seuraava konkreettinen tavoite on alustavasti 28. joulukuuta järjestettävä Wintergalan-bänditapahtuma. Kyseessä on paikallisille nuorisoyhtyeille tarkoitettu keikkatapahtuma, jossa kaikille tarjotaan mahdollisuutta esiintyä suuremman yleisön edessä.
– Ainakin näin alkuun toiminta keskittyy melko pitkälle musiikkiin, mutta muitakin ideoita on olemassa. Minidiscotoiminnan käynnistäminen on yksi, kahvilakin voisi olla hyvä ja toteuttamisen arvoinen juttu, Grönroos toteaa.
Oman tilan puute ei ole mikään uutinen. Råttiksewn jälkeen yhdistys on ollut koditon. Toiveissa onkin, että kaupunki suhtautuisi myötämielisesti tilan suhteen. Nuorisoseura pyörittäisi itse toimintaa, kunhan seinät ja katto löytyvät.
– Toki toivelistalla on tila, jossa olisi hyvä akustiikka ja kiinteä lava ja jonne mahtuisi mukavasti jengiä. Otamme tämän kuitekin askel kerrallaan emmekä lähde hosumaan, Rantala sanoo.
Hallitus ottaa mielellään vastaan kehitysehdotuksia ja ideoita – eikä missään nimessä rajaa toimintaa musiikkiin.
– Tässä kohtaa on myös paikallaan kiittää Ralf ”Rappe” Ahlbäckiä joka on ollut mukana tukihenkilönä näin alkuvaiheissa, Grönroos ja Rantala toteavat.
Nuoria huolestuttaa myös Vapparintien uuden kauppakeskuskorttelin suunnitelmaan sisältyvä vuonna 1939 rakennetun kivitalon purkaminen. Kyseisessä kiinteistössä sijaitsee tällä hetkellä 4–5 bändin treenikämpät.
– Jos bändit potkitaan pihalle sieltä, monella voi olla vaikeaa löytää uutta korvaavaa tilaa. Monilla vuokraisännillä on ennakkoluuloja ja bändit ovat myös suhteellisen salamyhkäisiä omien kuvioidensa suhteen eivätkä kerro ulkopuolisille tiloistaan. Eli uusia tiloja ei ole kovinkaan helppoa löytää, Rantala toteaa.
Lauantain konsertin ovet avataan kello 19. Pmuf:n yhteystiedot ja lisätietoja löytyy osoitteesta facebook.com/pargasmalmsungdomsforening.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi