Sanoipa niin tai näin, ihminen leimataan välillä yhdeksi ja välillä toiseksi. Sen jälkeen on luokiteltu siksi loppuiäkseen. Outoa.
Omaan poteroonsa kaivautuminen oman vakaumuksensa kera – olipa se mikä tahansa – ja sieltä sen kuuluttaminen kaikille, joilla on eriävä mielipide on kaikkea muuta kuin rakentavaa. Sitä ei edes hyvällä tahdolla voida kutsua keskusteluksi.
Kun keskustellaan niin vaaditaan avointa mieltä ja annetaan tilaa myös vastakkaisille ja poikkeaville mielipiteille ja näkemyksille. Pohditaan myös sellaisia näkökantoja, jotka eriävät omista. Kuunnellaan. Kuullaan. Ymmärretään. Mietitään.
Et voi yksinkertaisesti lakata seurustelemasta kaikkien niiden kanssa, joiden mielipide tai elämänkatsomus poikkeaa omastaisi. Se jos mikään olisi huolestuttavaa.
On tuskin mitään syytä aloittaa keskustelua jos on jo etukäteen päättänyt että asiat ovat tietyllä tavalla eikä niitä voi mikään muuttaa. Keskustelu vaatii myös kunnioitusta siihen osallistuvilta.
Tämän päivän yhteiskunnassa istutaan ja poistetaan ”väärinuskovia” ystäviä ja tuttavia joita seurataan sosiaalisessa mediassa ja räätälöidään oma maailmankuva vastaamaan vain yhtä asiaa – omaa näkemystä siitä miten asiat ovat. Vaihtoehtoisesti kerätään nimiä puolesta tai vastaan. Se on tuskin tervettä.
Keskustelukulttuurille ei ole myöskään ihan tervettä se että koko ajan, milloin tahansa ja missä tahansa oletkin älypuhelimesi kanssa, sinulla on mahdollisuus kommentoida ja sanoa mielipiteesi kysymyksistä, jotka eivät ehkä edes koske sinua.
Yhtä epätervettä on luetteloida ja leimata ihmisiä heidän mielipiteidensä perusteella. Pienellä paikkakunnalla kuten Paraisilla olet todennäköisesti tekemisissä naapurisi, lastesi päiväkotitädin tai -sedän, opettajan, kaupanmyyjän, lääkärin, papin, pankkivirkailijan, kiinteistönvälittäjän, poliisin, toimittajan ja muiden kanssa, joilla voi olla asioista eri mielipide.
Et voi yksinkertaisesti lakata seurustelemasta kaikkien niiden kanssa, joiden mielipide tai elämänkatsomus poikkeaa omastasi. Se jos mikään olisi huolestuttavaa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi