Kielten kuntosali Rehdin talolla

Kerhotalo. Minna Strömberg aloittaa kielikerhotoiminnan Rehdin talon pikkusalissa helmikuussa. Kuva: Mikael Heinrichs
Helmikuusta lähtien on tarjolla lapsille suunnattuja kielikerhoja ja aikuisille yksityisopetusta kuudella kielellä.
FM Minna Strömberg aloittaa helmikuussa kielikerhotoiminnan lapsille sekä tarjoaa yksityistunteja aikuisille Rehdin talon (Pihlajatie 31) pienessä salissa. Tarkoituksena on ainakin ensi alkuun tarjota kerhotoimintaa alle kouluikäisille lapsille (3–6 v.) sekä alakouluikäisille iltapäiväkerhotyyppisesti.
– Alkuun tulee suomenkielisille tarkoitetut ruotsin kielen kerhot sekä ruotsinkielisille suomen kielen kerhot. Aikataulut ovat vielä tässä vaiheessa auki sikäli, että tarkoituksena olisi sijoittaa tunnit osallistujein omiin aikatauluihin sopivalla tavalla, Strömberg kertoo.
Aikaisemmin varhaiskasvatuksen parissa työskennellyt Strömberg on syksyllä vetänyt pilottihankkeena Kemiönsaarella suomen kielen kerhoa ruotsinkielisille 3–6 -vuotiaille ja päätti nyt perustaa vastaavat kerhot sekä alakoululaisten kerhot molemmille kieliryhmille myös Paraisille.
– Mikäli kysyntää muille kielille ilmenee, nekin tulevat harkintaan.
Strömbergin mielestä Paraisilla on tällä hetkellä lapsille loistavat harrastusmahdollisuudet liikunnan ja kulttuurin osalta, mutta kielten kohdalla harrastusmahdollisuuksia ei juurikaan ole tarjolla.
– Syksyn mittaan hain tiloja tällaiselle toiminnalle ja löysin Rehdin talon, joka sijainniltaan on aivan loistava juuri tähän tarkoitukseen. Koivuhaan koulu on aivan vieressä eikä Malmin koulultakaan ole kovin pitkä matka tänne, hän toteaa.
Tarkoituksena on lähestyä toista kotimaista rennolla otteella. Tavoitteena on myös muokata asenteita, eli kaiken erilaisuuden ei missään nimessä tarvitse olla pelottavaa. Ensimmäisen kerran saa tulla kokeilemaan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista.
Kerhotoiminta on kertaperustainen, eli osallistujat maksavat vain oikeasti hyödyntämistään käyntikerroista. Tämä toteutuu viiden tai kymmenen kerran kortin avulla. Mitään lukukausi- tai kuukausimaksua ei ole.
– Ryhmäkoko on maksimissaan kahdeksan lasta, ainakaan aluksi mitään minimiryhmäkokoa ei ole määritelty, Strömberg sanoo.
Harkinnassa on myös ainakin kesäkuun alkuun intensiivisempää leirityyppistä toimintaa, mahdollisesti myös hiihtolomaksi mikäli hän ehtii.
Lasten kielikerhojen lisäksi Strömberg aloittaa kielten yksityistunnit aikuisille joko yksityis- tai pienryhmämuotoisina. Kieliä on tarjolla kuusi: suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska ja hollanti.
– Viime syksynä järjestin kansalaisopisto Kombin alaisuudessa hollannin kielen kurssin, mutta se ei saanut jatkoa nyt keväällä, hän kertoo.
Aikuisten kurssit räätälöidään täysin asiakkaiden toiveiden mukaisesti ja ne voivat olla joko valmistautumisia ylioppilaskirjoituksiin, keskustelukursseja tai pelkästään kirjalliseen ulosantiin keskittyviä.
Minna Strömbergin kielikerhoista ja -kursseista löytyy lisätietoa Facebookista hakusanalla Myrmyr Tmi Fma. Ajanvarauskalenteri löytyy osoitteesta vello.fi/myrmyr.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi