Kierrätä vanha villapaita tai parittomat sukat

Ekologista huopaa. Taitokeskuksen ohjaaja Auri Norrman on tehnyt kuvan korit kierrätetystä tekstiilistä valmistetusta huovasta. Kuva: Leena Lehtonen.
Ekologista huopaa. Taitokeskuksen ohjaaja Auri Norrman on tehnyt kuvan korit kierrätetystä tekstiilistä valmistetusta huovasta. Kuva: Leena Lehtonen.
Åbolands hantverkin Taitokeskus vastaanottaa vanhoja neuleita koko helmikuun ajan.
Onko kaapissasi vanhoja neuleita, joita et ole käyttänyt aikoihin? Pyöriikö sukkalaatikossa parittomia villasukkia tai hattuhyllyllä aikansa jo palvelleita myssyjä tai lapasia?
Nyt voit viedä ne Åbolands hantverkin Taitokeskukseen Lukkarinkujan Siniseen taloon. Vanhoja, kuluneita, jopa rikkinäisiä, mutta puhtaita neuleita otetaan vastaan koko helmikuun ajan (hiihtolomaviikkoa 8 lukuun ottamatta) maanantaina ja keskiviikkona klo 10-15, tiistaina ja torstaina klo 10-17 ja maanantaisin myös klo 18-20.30. Neuleista voi halutessaan poistaa napit ja vetoketjut. Sataprosenttista keinokuitua kuten akryyliä olevia neuleita ei oteta vastaan.
– Neulekeräys on Taitoyhdistysten ja suomalaisen Dafecor perheyrityksen yhteinen kampanja. Turengissa ja Jyväskylässä toimiva yritys muokkaa neuleet kuiduksi, josta jalostetaan materiaaleja esimerkiksi käsityökäyttöön, kertoo Åbolands hantverk -yhdistyksen toiminnanjohtaja Eliisa Riikonen.
Vanhat neulevaatteet hyödynnetään Taitokeskuksessa mahdollisuuksien mukaan, mutta ne joita ei voida käyttää toimitetaan Dafecorin tehtailla.
Dafecorin Green Craft -kierrätysmateriaali sopii erilaisiin käsitöihin. Sitä voidaan vanuttaa ja siitä tehdään metritavarana myytävää huopaa. Huopanauhasta, jota on eri levyisinä, voidaan punoa koreja. Tällainen korikurssi järjestetään taitokeskuksessa tiistaina 16. helmikuuta.
Kierrätysmateriaalista valmistetaan lisäksi ympäristöä suojaavia tuotteita kuten öljynimeytysmattoja.
Lounais-Suomessa alkoi vuoden alussa poistotekstiilin keräys Lounais-Suomen Jätehuollon ja Turun ammattikorkeakoulun pilottihankkeena. Pilotissa testataan tekstiilien noutoa, keräystä, kuljetusta, vastaanottoa, lajittelua ja tärkeimpänä hyödyntämistä.
Kuluttajat voivat viedä Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskuksiin ja lajitteluasemille maksutta käytöstä poistuneet vaatteet ja muut kodin tekstiilit. Loppuun kuluneiden tekstiilien vastaanottopaikkoja ovat Paraisilla Rauhalan jätekeskus ja Korppoon lajitteluasema. Tekstiilien on oltava kuivia ja pakattu kosteuden estämiseksi suljettuihin, mieluiten muovisiin pusseihin tai säkkeihin. Keräykseen ei tule viedä kenkiä, laukkuja, mattoja, patjoja, peittoja, tyynyjä, täytteitä tai pehmusteita.
Ehjät ja puhtaat tekstiilit voi toki laittaa myös kiertoon kirpputoreille tai hyväntekeväisyysjärjestöjen keräysastioihin.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi