Kirjalan koululla on oma talvikeskus

Skridskoplan
Kirjalan koululla Paraisilla on elämää ja liikettä pihalla niin pitkälle kuin katse kantaa.

Kirjalan koululla Paraisilla on elämää ja liikettä pihalla niin pitkälle kuin katse kantaa. Kyläkoulu, joka sijaitsee noin yhdeksän kilometrin päässä Paraisten keskustasta, on metsä aivan kulman takana ja mahdollisuudet erilaisille välitunti- ja vapaa-ajan toiminnoille on paljon. Koulu panostaa erityisen paljon ulkoilmatoimintaan ja tänään vitos- ja kutosluokkalaisilla on opetusta ulkona ulkoiluopas Patrik Berghällin johdolla.

– Korona ei ole vaikuttanut työhöni lainkaan, kertoo Berghäll samalla, kun hän auttaa oppilaita kiinnittämään lumikenkiä.

Folkhälsanin palveluksessa oleva Berghäll on pitänyt ulkoilmatoimintaa Kirjalan koulun oppilaille jo viisi vuotta. Tämä näkyy monella tavalla siinä, että reilun 50 oppilaan Kirjalan koulu on panostanut ulkoilmatoimintaan. Luokanopettaja Sofie Ramstedt kertoo, että koululla on aktiivinen Koulu ja Koti -yhdistys, joka on monella tavalla myötävaikuttanut siihen, että heillä on nyt oma talvikeskus. Hiihtoladut vanhemmat ovat itse ajaneet moottorikelkoillaan. Kiitos Saariston Kaivonporauksen, joka porasi lahjoitetun vesikaivon ja asensi pumpun, on nyt pystytty toteuttamaan unelma omasta luistelukentästä. Kenttä on ollut kaikkien luokkien ahkerassa käytössä sen jälkeen, kun se vuoden alussa saatiin valmiiksi.

Luistelukentän vieressä on komea grillikatos, joka valmistui keväällä 2021. Se on hyödyllinen, kun oppilaiden täytyy lämmitellä hiihtolenkin tai luisteluhetken jälkeen. Myös tämä on toteutettu Kirjalan Koulu ja Koti -yhdistyksen avulla.

– Se innostaa oppilaita olemaan niin paljon ulkona ja myötävaikuttaa siihen, että he jaksavat enemmän, selittää Ramstedt.

Oppilaat katoavat yksi toisensa jälkeen metsään lumikengissään vauhdikkaasti samalla kun lumisade lisääntyy. Kukaan ei valita jäätyneistä sormista tai varpaista, sillä nämä oppilaat ovat tottuneita olemaan ulkona vuoden ympäri säällä kuin säällä.

Malin Johansson
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*