Kirjastoissa kysytään kesädekkareita – mutta myös merikortit ja pelit kiinnostavat

Satu Laukkanen näyttää yhden kesän suosituista kirjoista. Kuva: Linn Turkki

PK on tutkinut mitä paraislaiset ja kesävieraat lukevat. Kesän aikana uppoudutaan dekkareihin, sarjoihin ja viihdekirjallisuuteen.

Paraisten kaupungissa on kuusi Blanka-kirjastoa: Paraisilla, Nauvossa, Korppoossa, Houtskarissa, Iniössä ja Utössä. Kirjastonhoitaja Satu Laukkanen on töissä Paraisten kirjastossa ja hän tietää paljon meidän lukutavoistamme.

– Paraisilla kesäkuukaudet ovat suunnilleen tasaisia kävijöiden määrän suhteen. Saaristossa on yleensä eniten kävijöitä heinäkuussa, ja vaikuttaa siltä, että sama koskee myös tätä vuotta. Paraisten kirjastossa meillä on ollut noin 8 000 kävijää kuukaudessa vuonna 2023 tähän menneessä. Kirjoja lainataan keskimäärin noin 10 000 per kuukausi.

Laukkanen kertoo, että koululaiset lainaavat kirjoja ahkerasti vuoden aikana, mutta kesällä ja muina loma-aikoina monella aikuisella on enemmän aikaa lukea, joten Paraisten kirjastojen lainausten määrä pysyy kuitenkin samalla tasolla kaikkina vuodenaikoina.

Mitkä kirjat ovat suosittuja kesän aikana?

– Erityisesti dekkarihyllyssä on ilmavaa kesäkuukausina! Useimmat dekkarit ovat nopeatahtisia, ja on helppoa uppoutua tarinaan. Dekkarikirjailijat ovat hyvä kirjoittamaan cliffhangereita, eli he lopettavat kappaleen niin, että lukija haluaa tietää miten tarina jatkuu.

Muun muassa Lucinda Riley, Sofie Sarenbrant ja Satu Rämö ovat tällä hetkellä suosittuja kirjailijoita.

– Kaikkein suosituimmille kirjoille on varausjonoja. Moni lukija aloittaa kesällä lukemaan suosittuja sarjoja. Yleensä meillä on ensimmäiset osat suosituista sarjoista hyllyssä jossain kirjastossa, sanoo Laukkanen.

Myös viihdekirjat ovat suosittuja kesällä. Matkaoppaita lainataan myös ahkerasti. Muita suosittuja aiheita faktaosastolla ovat elämänkerrat ja historia.

– Meillä on myös lainattavaksi paljon muuta kuin kirjoja, muun muassa meidän lautapelimme ovat suosittuja, kun on tulossa sateista säätä. Myös merikortteja lainataan enemmän kesällä.

Monet lainaavat myös henkilökunnan esille laittamia uusia kirjoja, ja usein palautetut kirjat eivät edes ehdi hyllyyn palautusvaunusta – toinen asiakas ehtii lainaamaan ne ennen sitä.

Lainataanko myös lastenkirjoja ahkerasti kesällä?

– Lastenosastolla muun muassa Martin Widmark, Geoff Kinney ja Camilla Brink ovat suosittuja ruotsiksi. Suomeksi lainataan muun muassa Erin Hunteria, Timo Parvelaa ja Paula Norosta.

Laukkanen kertoo, että monella kesävieraalla on kirjastokortti.

– Suomessa voi hankkia kirjastokortin mihin kirjastoon tahansa, ja kirjastokortin hankkiminen kesäpaikkakunnalla kannattaa ehdottomasti.

 

Tuuli Meriläinen

Käännös: Linn Turkki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*