Kohtaa ennakkoluulosi kirjastossa

Ennakkoluuloille kyytiä. Kolmannen vuoden opiskelijat Saara Norrgrann (vas.) ja Jonna Heikkinen (oik.) och Saara Norrgrann tuovat Elävän kirjaston Paraisille yhdessä kirjastoppääliikö Karolina Zilliacuksen kanssa. Kuva: Mikael Heinrichs
Ryhmä yhteisöpedagogiopiskelijoita ammattikorkeakoulu Noviasta järjestää Paraisten kirjastossa Elävän kirjaston lauantaina 28. lokakuuta kello 11–14.
Elävästä kirjastosta voi käydä lainaamassa ”kirjan” jota ei taatulla ole aikaisemmin lukenut: eli henkilön, jota kohtaan sinulla syystä tai toisesta saattaa olla tiettyjä ennakkoluuloja.
– Toteutimme vastaavan hankkeen keväällä Turun kaupunginkirjastossa, opiskelija Saara Norrgrann Noviasta toteaa.
Lainaaja voi valita itseään kiinnostavan henkilön, jonka kanssa pääsee keskustelemaan korkeintaan 20 minuutin ajan.
Muutamat vapaaehtoiset ”kirjat” ovat myös aikaisemmin olleet mukana vastaavissa tempauksissa, osa on uusia. ”Kirjojen” joukossa on muun muassa polyamorinen henkilö, pakolainen, muunsukupuolinen henkilö sekä kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava henkilö.
– Eräs tämän hankkeen taustoista on juuri osallisuuden edistäminen yhteiskunnassa, opiskelija Jonna Heikkinen toteaa.
Kirjastopäällikkö Karolina Zilliacus on käynyt elävän kirjaston peruskurssin ja hänen mielestään tällainen tapahtuma sopii loistavasti kirjastojen lakisääteisen tehtävän, eli yhteiskunnallisen ja kulttuurisen dialogin edistämisen, piiriin.
”Kirjat” ovat piilossa ja lainaajat valitsevat haluamansa kirjan selailemalla kansiota, josta löytyy perustietoja heistä.
– Toivon että mahdollisimman moni tulee tutustumaan tähän konseptiin. Lainapakkoa ei tietenkään ole, Zilliacus muistuttaa.
Millaisen vastaanoton elävä kirjasto saa Paraisilla?
– Todella vaikea sanoa, mutta toki yleensä tällaisen jutun järjestäminen pienellä paikkakunnalla on haastavampaa. Toisaalta tapahtuma ei myöskään huku muiden joukkoon kuten vaikkapa Turussa saattaa käydä, Norrgrann toteaa.
– Osa ”kirjoista” on myös lainattavissa useamman henkilön toimesta samanaikaisesti, Heikkinen sanoo.
Kaksikielistä projektia on mukana toteuttamassa Åbolands ungdomsförening ÅUF sekä Punainen Risti.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi