Kontrastien näyttely kunnantuvassa

Håkan Eklund (vas.) ja Hans G. Hästbacka mahtuvat hyvin saman katon alle, vaikka edustavatkin tyystin eri tyylilajeja valokuvauksen saralla. Kuva: Mikael Heinrichs.
Håkan Eklund (vas.) ja Hans G. Hästbacka mahtuvat hyvin saman katon alle, vaikka edustavatkin tyystin eri tyylilajeja valokuvauksen saralla. Kuva: Mikael Heinrichs.
 
Paraisten vanhalla kunnantuvalla on esillä mielenkiintoinen valokuvanäyttely. Yhteistä on kuvien mustavalkoisuus, muilta osin eroja on enemmän.
Kuvataiteilija Hans G. Hästbacka on tullut tutuksi camera obscura -kuvauskursseillaan, Håkan Eklund puolestaan on niittänyt mainetta muun muassa luontovalokuvaajana.
Huomisesta aina 10. lokakuuta asti heillä on yhteinen, käytännössä kolmiosainen, valokuvanäyttely Paraisten vanhalla kunnantuvalla.
Hästbacka on kuvannut pienellä ha halvalla pahvilaatikolla, kun taas Eklund on majaillut huomattavasti suuremmassa ja kalliimmassa laatikossa kuvausmatkallaan itärajan tuntumassa.
Aihepiirit ovat myös erilaisia, Hästbacka on kuvannut osin urbaania ”luontoa”, Eklund puolestaan suuria petoeläimiä, karhua ja susia.
Hästbackan osa näyttelystä on kaksiosainen, sillä toisessa osassa nähdään kuvia Turusta, Hangosta ja Pietarsaaresta kun näyttelyn ”Black Axobox” -osiossa onkin sitten tarjolla kuvia Paraisilta. Eikä mitä tahansa kuvia, vaan kuvia jotka on otettu Axon piparkakkurasialla.
Valmiit kuvat on tulostettu valoa läpäisevälle paperille ja asennettu samaisista pahvilaatikoista valmistettuihin kehyksiin. Valaistuksena on käytetty led-valoja.
Eklundin osa näyttelystä keskittyy huonosta maineesta kärsivien karhujen ja susien kuvaamiseen. Kyseiset majesteettiset eläimet kun ovat kuitenkin saaneet ansaitsemattaan huonon maineen, varsinkin median raportoinnissa.
– Karhuhan on alkujaan ollut eräänlainen pyhä eläin Suomessa, mutta nykypäivänä villieläimiä ei enää kunnioiteta, Eklund toteaa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi