Kotiseutumuseon näyttely kertoo turunmaalaisista

Talkootyötä. Kotiseutuyhdistyksen entinen puheenjohtaja Bo Lindberg ja museotutkija Marcus Lepola käyvät läpi vanhaa puutavaraa. Kuva: Leena Lehtonen.
Talkootyötä. Kotiseutuyhdistyksen entinen puheenjohtaja Bo Lindberg ja museotutkija Marcus Lepola käyvät läpi vanhaa puutavaraa. Kuva: Leena Lehtonen.
Paraisten kotiseutumuseo avaa ovensa perinteisesti 1. kesäkuuta ja on avoinna elokuun loppuun asti. Maanantaisin ja juhannuksena museo on suljettu.
Talven jälkeen museonmäellä on paljon tekemistä. Museotuvat pitää siivota ja isolla piha-alueella riittää työtä ruohonleikkuusta oksien ja risujen keräämiseen. Maanantaina museonmäellä järjestettiinkin siivoustalkoot.
Iso alue ja monet rakennukset vaativt paljon kunnossapitoa ja siksi toivotetaan tervetulleiksi lisää vapaaehtoisia museon ja kotiseutuyhdistyksen ystäviä.
Paraisten museoihin lukeutuvat myös Teollisuusmuseo ja Skyttalan museo.
Skyttalan museolla, joka on muutoin avoinna tilauksesta, järjestetään 28. elokuuta avoimien ovien päivä.
Kotiseutumuseossa avautuu kesäkuun puolivälissä näyttely ”Åboland och åbolänningar, Turunmaa ja turunmaalaiset”. Se on periaatteessa sama näyttely, joka toteutettiin yhteistyössä Kemiön Sagalundin museon kanssa viime vuonna. Näyttelyyn liittyy julkaisu ja joulumyyntiin tullut kalenteri, joka oli myyntimenestys.
Museoamanuenssi Anne Bergström toteaa että Åboland ja åbolänningar -julkaisua kannattaa lukea pilke silmäkulmassa. Pääosin ruotsinkielisessä julkaisussa kerrotaan mistä tulivat nimitykset paraistenmakkarat ja kemiönsiat, miten riideltiin tie- ja raja-asioista eli onko lopulta mikään muuttunut? Julkaisussa kirjailija Juha Ruusuvuori kertoo elämästään Saaristomeren partaalla, Taalintehtaalla, jonne hän muutti runsaat 20 vuotta sitten.
Kesällä museonmäellä järjestetään suosittu lasten museopäivä. Ohjelmassa on myös vanhoja suosikkeja uusintana eli aiemmin Vanhalla Malmilla esitettyjä näytelmiä.
Monien toiveissa pitkään ollut tapahtuma – kalkinpolttoa entisaikojen tapaan – järjestetään elokuussa Maalaispirssin yhteydessä.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi