Katsaus vuoteen 2015

Kulunutta uutisvuotta tarkasteltaessa on todettava sen olleen jopa yllättävän tapahtumarikas myös paikallisella tasolla.

Vuosi alkoi synkällä viestillä kun Paroc tiedotti yhdeksän työtilaisuuden olevan uhattuna. Virttaankankaan uusi juomavesi virtasi hanoista ja uuden kaupunginjohtajan valinta oli ajankohtainen, kun Folke Öhman jäi eläkkeelle.
Tammikuussa viihdyttäjä Kevin Stocks hurmasi sekä Tarja Turusen, Michael Monroen että lähes koko Suomen kansan The Voice of Finland -kilpailussa. Hän pääsi aina semifinaalivaiheeseen asti.
Jo alkuvuodesta visioitiin kaupungin keskustan kehittämiskuvioista, mutta konkreettiset teot jäivät toteutumatta vielä tämän vuoden puolella. Valtionperintönä saatu reilun 100 000 euron potti kuitenkin ohjataan keskustan kehitystyöhön, mutta hankkeen eteneminen vie oman aikansa.
Norrgårdin kiinteistöä keitettiin monessa liemessä vuonna 2015. Helmikuussa PK kertoi talon olevan täynnä elämää, mutta loppuvuotta kohden Saariston Kombi -kansalaisopiston rehtori Cecilia Hinderssoninkin mietteet kääntyivät mollivoittoisiksi. Syyskuussa alkoi käydä ilmi että kansalaisopisto joutuu muuttamaan toisiin tiloihin, kun Norrgårdista tulee huhtikuussa 2016 turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Joulukuun lopulla kiinteistö yritettiin jopa polttaa maan tasalle, poliisi tutkii tapaninpäivän jälkeisiä tapahtumia tuhotyön yrityksenä.
Helmikuussa suositeltiin selvitysmies Marcus Henricsonin toimesta Paraisten ruotsinkielisten Vånon, Skräbbölen ja Sunnanbergin kyläkoulujen yhdistämistä, mutta tehtiin päätös Sunnanbergin säilyttmisestä – ainakin toistaiseksi.
Rakennustyöt LM-Instrumentsin uudisrakennuksen parissa Norrbyssä aloitettiin alkuvuodesta ja harjannostajaisia vietettiin marraskuussa.
Keskustan liikennejärjestelyt muuttuivat, kun Koulukadun Råttiksen puoleinen pää muutettiin yksisuuntaiseksi ja nykyisen Pireuksen taakse rakennettiin pysäköintialue.
Maaliskuussa kaupunki päätti ostaa entisen Pikkumetsän lastenkodin kiinteistön Raiviossa ja tehdä siitä vuoropäiväkodin. Villa Kamomilla avasi ovensa elokuussa.
Huhtikuun eduskuntavaaleissa Paraisilta oli ehdolla neljä ehdokasta, mutta kukaan nelikosta Kyösti Kurvinen (sd.), Håkan Westergård (kd.), Julius Karlsson (vas.) tai Helena Särkijärvi (vihr.) ei tullut valituksi.
Paraisten Reko-piiri pääsi myös alkuun vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Kyse on siis konseptista, jossa tuottaja saa kunnon korvauksen tuotteistaan ja kuluttaja pääsee kaupoille suoraan tuottajan kanssa. Huhtikuussa mukana oli kymmenkunta tuottajaa, vuoden mittaan määrä kasvoi.
Koulurintamalla Koivuhaan koulun lisärakennus valmistui ja koulun tämän hetken noin 320 oppilasta saivat kaipaamaansa lisätilaa.
Kaikki kiinteistöt Paraisilla eivät kuitenkaan voi yhtä hyvin, sillä PK kertoi esimerkiksi toukokuussa luteista joita on löydetty useista huoneistoista kaupungissa.
Yksi vuoden suosituimmista PK:n nettijutuista kertoi ns. rakkauslukkojen poistamisesta Kirkkosalmenrannan kävelysillalta. Kyseinen juttu oli lopulta koko vuoden kolmanneksi luetuin nettijuttu.
Kesäkuussa Marina Saanila jätti PK:n ohjakset Mikael Heinrichsille. Saman kuukauden aikana kerroimme taikinajuurileipomosta, Eftersnack -ohjelman suorasta lähetyksestä sekä eräästä päiväittäistavarakaupan aikakaudesta joka päättyi F:ma E. Stenroosin pienen kivijalkakaupan suljettua ovensa lopullisesti.
Heinäkuussa koivistolaiset kävivät sankoin joukoin Paraisilla nauttimassa saariston pääkaupungin antimista.
Kesällä kaikki lukutoukat joutuivat kärvistelemään ilman kirjaston palveluita, sillä kirjaston lattia korjattiin. Lainaamaan pääsi jälleen aivan kouluvuoden alla.
Syksyllä selvisi myös, että vierassatama saa uuden isännän, kun Kjell Gustafsson valittiin uudeksi yrittäjäksi. Marina Eskolin siirsi puolestaan oman ravintolatoimintansa hotellin alakertaan, jossa ravintola Malmen heräsi uudelleen henkiin lähes vuoden tauon jälkeen.
Uudenmaan prikaati oli siirtänyt lippuvalansa Tammmisaaresta Paraisille ja useat tuhannet varusmiehet ja heidän läheisensä saapuivat Paraisille elokuussa.
Toinen uusi tulokas loppukesän tapahtumatarjonnassa oli Kulttuuriparlamentti, joka jatkui peräti kolmen viikon ajan. Osana tätä tapahtumaa järjestetiin myös kaupungin ensimmäinen pridekulkue muutaman urhean nuoren toimesta.
Nordkalkin suunnitelmat Gotlannissa menivät metsään, kun Ruotsin hallitus päätti laajentaa Natura 2000-alueita siten, että yhtiön Bunge Duckeriin kaavailema louhos jää toteutumatta. Ainakin lokakuussa Nordkalkin edustajat vakuuttivat, ettei tällä päätöksellä ole vaikutuksia Paraisten toimintoihin.
Lokakuun lopulla varmistui myös että Paraisilla ei tänä vuonna järjestetä lucia-äänestystä lainkaan, sillä ehdokkaita oli vain yksi. Mi Adolfsson hurmasi täpötäyden kirkon 13. joulukuuta. Paraisten lucia vuodelta 2013 Ida Wahtera oli ehdokkaana Suomen luciaksi yhdessä mm. nauvolaisen Mirjam Granströmin kanssa.
Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg kävi marraskuussa Paraisilla ja vieraili myös Spiker-illassa antaen samalla pitemmän haastattelun ja kertoen Punaisen Ristin ainutlaatuisesta avustusketjusta.
Nuorisoshow on tekeillä jo kahdeksatta kertaa ja saa ensi-iltansa tammikuussa 2016. Saattaapa tuo lähestyvä ensi-ilta aiheuttaa jo hieman hermoiluakin.
Loppuvuodesta PK kertoi vielä Paraisten kahden lukion yhteistyöhankkeesta ja rehtorien Ari Rintasen ja Annika Gustafssonin unelmasta yhteisestä opettajainhuoneesta.
Eräs yrityskauppa sai marraskuussa aikaan suuriakin otsikoita kun kävi ilmi että Vakka-Suomen Puhelin -konserni on ostanut huomattavat osuudet Paraisten Puhelin Oy:stä ja on tällä hetkellä suurin yksittäinen omistaja noin 18 prosentin osuudellaan.
Itsenäisyyspäivää vietetiin paraislaisittain todella juhlavasti, sillä Päivi Nisulalla oli linnan juhlissa yllään iltapuku, jonka oli luonut paikallinen muotialan yrittäjä Mallu Olsson kankaasta, jonka kuosin kuvan oli ottanut Laura Johansson. Siinä Paraista kerrakseen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi