Kun kaikki putosi tyhjän päälle

Kuitian kesän konserttien kohtalo on vielä avoinna. ARkistokuva

Koronaviruksen vuoksi määrätty yleisötapahtumakielto on kova isku suomalaisille tapahtumapaikoille, artisteille, kaikille kulttuurialalla toimiville, urheiluselostajille ja myös faneille.

Viime viikon torstaina hallituksen ja AVIn asettamat yleisötapahtumien rajoitukset ja maanantaina lopullisesti julkaistu lähes täydellinen kielto on koskettanut useita suomalaisia voimakkaasti. Esimerkiksi viihdealalla päätökset riipaisivat välittömästi ja voimakkaasti, kun artistien ja ohjelmatoimistojen puhelimet alkoivat vastaanottamaan pelkkiä peruutuksia.

Joitakin kuvioita suunnitteilla

– Kyllä se aika rankasti iski. Välittömästi lähti pois kaikki kevään esiintymiset ja kun kesällekään ei vielä ollut sovittuna oikeastaan mitään, niin aika tyhjän päällä tässä ollaan, sanoo kuitenkin tulevaan positiivisesti suhtautuva paraislainen stand up -koomikko Anders Helenius.

Heleniuksella ei kohta ole myöskään televisiotyötä Noin viikon studion parissa, sillä senkin ohjelman kevätkauden viimeinen nauhoitus on tänään torstaina. Sen jälkeen niitäkään ei ennen syksyä ole.

– Päivä kerrallaan tässä nyt sitten mennään. Käytän tämän ajan ehkä kirjoittamiseen ja toimimalla kotiopettajana lapsille. Virittelen tässä sivussa projekteja koko ajan myös loppukeväälle, sellaisia, jotka tapahtuvat turvallisella etäisyydellä. Katsotaan mitä tulee ja miten se rahoitetaan. Mieli on kuitenkin virkeänä, jatkaa Helenius.

Keikat nolliin

Myös videoalalla ja keikkamuusikkona toimivan Jyrki Helinin kalenteri tyhjeni kertaheitolla.

– Kaikki meni välittömästi. Perjantaina vielä tehtiin yksi kuvauskeikka MTV:lle Olkiluodon ydinvoimalasta Rauman torilla. On toki mahdollista, että joitakin Maikkarin keikkoja voi tulla – toivottavasti, sanoo Helin.

Musiikkipuolella Helinin ja Pinewood Corporationin listalta löytyy yksi esiintyminen, nimittäin 4. huhtikuuta Ravintola Tallin Tallibluesissa Sauvossa.

– Ainakin ravintolan omistaja on sanonut, että silloin soitetaan, mutta katsotaan nyt, toteaa Helin.

“En ole sinut digitaalisuuden kanssa”

Muusikko Antti Sarpila on myös samassa tilanteessa. Kaikki kevään keikat peruuntuivat ja edessä on myös ainakin muutaman kuukauden hiljaiselo.

– Kesän keikkoja ei ole ainakaan vielä peruutettu, mutta kukaan ei tässä vaiheessa uskalla buukata uusiakaan. Esimerkiksi kaikki kesän festivaalit ovat vaakalaudalla. Kyllä tämä hetkeksi lyö maihin, sanoo Sarpila.

Sarpila uskoo, että koronaviruksen aiheuttama tilanne tulee synnyttämään uusia tapoja tehdä asioita. Paljon on keskusteluissa nostettu esille myös netissä tapahtuvat konsertit ja niin edelleen.

– Tekemätöntä työtä on paljon. Minä voin esimerkiksi tehdä sovitustöitä, joista tosin kukaan ei tällä hetkellä mitään maksa. Tuon digitaalisuuden kanssa en oikein ole sinut ja eihän se kuitenkaan korvaa elävää esitystä, jatkaa Sarpila.

Päivätyö pelastuksena

Oopperalaulaja Essi Luttisenkin kalenteri tyhjeni myös aika lailla, mutta hänen onnensa on muu päivätyö, mutta aviopuoliso Petri Haapasalon kohdalla tilanne on eri.

– Petrin yrityksen toiminta putosi saman tien nollaan ja kyllähän sillä on oma vaikutuksensa, toteaa Luttinen.

Luttinen kertoo myös, että suunnitelmissa on pari striimattavaa konserttia. Varmaa joka tapauksessa on, että muun muassa pääsiäisen konserttia ei tänä vuonna järjestetä.

Luttinen toimii myös Ooppera Skaalan taiteellisena johtajana, mutta Skaalaan yleisötapahtumakielto ei iske, sillä sen seuraavat tuotannot ovat vasta syksyllä.

– Ainoastaan toukokuinen Open Europa -konferenssi siirtyy. Elokuussa Skaalassa on jälleen luvassa Baby Janen tuotantoja, kertoo Luttinen.

Paraisten Kuitiassa elokuun alussa järjestettävälle tapahtumalle tilanteella ei ole vaikutusta – ainakaan vielä. Tapahtuman ohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta siihenkin Luttinen suhtautuu hieman pelonsekaisin tuntein.

– Hieman pelottaa, koska ihmiset eivät oikein tiedä, mikä on turvallista ja mikä ei. Kyllähän tämä meidän ala on muutenkin aika vaikea ala, päättää Luttinen.

Penkkiurheilijoilla väljää

Yleisötapahtumakiellolla on myös vaikutusta allekirjoittaneeseen, joka Paraisten Kuulutusten toimittajan työn ohella toimii myös urheiluselostajana tv:n maksukanavilla. Yleisötapahtumakiellon seurauksena kalenterista lähti saman tien 30 erilaista urheiluselostusta. Osa niistä tulee todennäköisesti takaisin, kun kesän jalkapallokaudet taas – mutta koska – lähtevät käyntiin, mutta siitäkin huolimatta lovi lompakkoon on melko iso. Ja freelancerina toimivia ja saman kohtalon jakavia urheiluselostajia maassamme on aika paljon.

Ja koska elämme digitaalisessa maailmassa, löytyy internetin ihmeellisestä maailmasta jo sivustoja, joissa listataan mahdollisia ”digikeikkoja”. Yksi tällaisista on muun muassa sivu koronakonsertit.fi. Myös facebookista löytyy ryhmä Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*