Kunnallisessa hammashuollossa jälleen ruuhkaa

Johtava hammaslääkäri. Marianne Andersson työskentelee osittain hallinnon parissa Paraisilla ja osittain hammashoidon parissa Nauvossa. Syksyn aikana hän paikkaa myös tilannetta Korppoon vastaanotolla. Kuva: Anja Kuusisto.
Johtava hammaslääkäri. Marianne Andersson työskentelee osittain hallinnon parissa Paraisilla ja osittain hammashoidon parissa Nauvossa. Syksyn aikana hän paikkaa myös tilannetta Korppoon vastaanotolla. Kuva: Anja Kuusisto.
Paraisten kaupunki joutuu jälleen kerran selittämään kunnallisen hammashuollon ylipitkiä jonoja korkeammalle taholle.
Laki vaatii korkeintaan kuuden kuukauden jonoa ja samalla nimetyn ajan antamista asiakkaalle hänen ottaessa yhteyttä, riippumatta hoitotarpeen kiirreellisyydestä.
– Tällä hetkellä meillä on noin viiden kuukauden jono ei-kiireelliseen hoitoon ja järjestelmä jossa asiakas saa paikan jonossa, kuitenkaan saamatta tarkkaa aikaa. Se varataan vasta lähempänä hoitopäivää, kertoo johtava hammaslääkäri Marianne Andersson.
– Potilasmäärämme lisääntyvät lisäksi kovaa vauhtia, vaikka eräillä yksityisillä palveluntarjoajilla on pulaa potilaista ja myisivät enemmän kuin mielellään palveluitaan.
Alentuneen Kela-korvaukset ovat eräs selitys (katso faktaruutu) potilasvirtojen kääntymiseen kunnalliselle puolelle.
Paraisilla olisi jo syksyn budjettikäsittelyssä pitänyt saada lisärahaa uuden hammaslääkäri- ja -hoitajaparin palkkaamiseen, Andersson toteaa. Se toisi mukanaan myös 60 000 euron tulot potilasmaksujen osalta.
Olemassa olevasta ajanvarausjärjestelmästä Andersson ei mielellään luopuisi, mutta nykyinen ei kuitenkaan kelpaa Aluehallintovirastolle, joka on antanut vastaavissa asioissa monille muillekin kunnille moitteita.
– Tarkan päivämäärän ja kellonajan antaminen kuusi kuukautta ennakkoon voi olla hankalaa sekä meille että asiakkaille. Nyt hammaslääkärimme kuitenkin avaavat kaksi päivää viikossa kalenteristaan myös pidemmällä tähtäimellä, riippumatta mahdollisista koulutuspäivistä, sairastapauksista ja sijaistilanteesta.
Ja tokihan myös asiakkaan tulisi tietää jo monta kuukautta ennakkoon mikäli tarjottu aika sopii hänelle.
– Avi:sta (Aluehallintovirasto) sanotaan TYKS:iin jonottavien asiakkaiden pystyvän siihen, mutta tiedämme kokemuksesta että ihmiset eivät ole yhtä tarkkoja hammaslääkäriaikojensa suhteen.
Jo tällä hetkellä viisi prosenttia kaikista asiakkaistamme jättävät tulematta varatuna aikana peruuttamatta aikaansa. Se aiheuttaa kustannuksia sekä kaupungille että asiakkaalle, jotka joutuvat korvaamaan vain pienen osan kuluista.
– Meille se kuitenkin merkitsee yhteensä lähes puolikasta hammaslääkärin virkaa, tyhjää tuolia emme nimittäin halua, Andersson sanoo.
Paraisten kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina lausunnon Aluehallintovirastolle suun terveyshuollon saatavuuteen liittyen. Mahdollisen uuden hammaslääkäritiimin palkkaaminen ja sen sisällyttäminen ensi vuoden talousarvioon ratkaistaan myöhemmässä vaiheessa.
Anja Kuusisto
050 400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Suun terveydenhuolto Paraisilla

  • Kaupungilla on palkkalistoillaan yhteensä kahdeksan hammaslääkäriä ja 2,5 hammashygienistiä.
  • Yksi hammaslääkäri työskentelee Nauvossa, yksi Korppoossa (tällä hetkellä virkavapaalla vuoden vaihteeseen saakka). Jonot ovat pisimpiä Paraisilla.
  • Vuonna 2011 yhteensä 925 aikuista käytti kunnallisen hammashuollon palveluita. Viiime vuonna vastaava lukema oli 1 327, tämän vuoden osalta lukeman odotetaan ylittävän 1 500:n rajan.
  • Merkittävin kysynnän kasvu on tapahtunut Paraisten kuntaosan alueella.
  • Lisääntyneen työttömyyden, Kela-korvausten laskun ja suurten ikäryhmien eläköitymisen uskotaan olevan asiakasmäärien kasvun taustalla.
  • Jonotilanne muuttuu koko ajan, 23. syyskuuta jonossa oli 602 henkilöä ja ei-kiireellisen hoidon odotusaika ylittää viisi kuukautta.