Kylä, jossa on sekä pubi että paloasema – “Täällä kaikki vetävät yhtä köyttä”

Lielahden kylässä Paraisilla yrittäjyys on aina kukoistanut ja todennäköisyys on suuri, että tiellä kohtaamasi henkilön sukunimi on Eriksson.

PK vieraili Lielahden kylässä, joka sijaitsee Kirjalasaaren koillispuolella. Ajettuaan neljännestuntia Paraisten keskustasta, tien oikealle puolella ilmestyy iso punainen kyltti, jossa lukee ”Tervetuloa Lielahteen”. Hieman kauempana tiestä kohtaa kyltin jossa lukee Rövarnäs ja PK:n toimittaja kääntää auton mutkaiselle Rövarnäsintielle ja pysäköi lopulta kauniin omakotitalon pihalle, jolla sijaitsee myös iso punainen konepaja. Lielahtelainen Magnus Eriksson (55) ja Helena Holländer-Eriksson (50) asuvat täällä yhdessä koiransa Ruffen ja kahden kissansa kanssa. Lapset Dennis (24) ja Sofia (23) ovat jo lentäneet pesästä ja asuvat muualla.

– Tervetuloa Lielahteen! Tänä vuonna olen asunut tasan 30 vuotta tässä kylässä, Helena kertoo.

Helena Holländer-Eriksson, Magnus Eriksson, Risto Eriksson ja koira Ruffe. Kuva: Malin Johansson,

“Tietä täällä kutsuttiin aikoinaan Erikssonin kaduksi”

Hän on naimisissa Magnuksen kanssa, joka on asunut koko ikänsä Lielahdessa. Vuonna 1996 hän ja Helena ostivat kuolinpesään kuuluneen kiinteistön Rövarnäsissä. Rakennus oli silloin ollut asumaton 22 vuotta ja oli niin rappeutunut, että talo päätettiin purkaa ja rakentaa uusi täsmälleen samaan paikkaan. Vanhan talon omistivat alun perin Erik ja Zaida Eriksson, joilla oli yhdeksän lasta. Magnuksen ja Helenan naapuri Risto Eriksson (78) kertoo syntyneensä rakennuksessa tilalla, jossa Magnus ja Helena nykyään asuvat, kun synnytyslaitoksessa ei ollut tilaa. Risto asuu nyt vaimonsa Kertun kanssa Malmilla Paraisten keskustassa, mutta hänellä on kylästä monia hyviä muistoja.

– Tietä täällä kutsuttiin aikoinaan Erikssonin kaduksi, Risto kertoo ja ottaa esille vanhoja valokuvakansioita ja sanomalehtileikkeitä. Vanhoja valokuvakansioita selattaessa huomaa nopeasti, että monissa kuvissa on erilaisia ​​ajoneuvoja ja erityisesti traktoreita.

– Isoisäni oli koneistaja ja hänellä oli takomo täällä kylässä, Risto kertoo.

Risto eriksson (oik.) ottaa esille vanhoja valokuvakansioita ja sanomalehtileikkeitä. Kuva: Malin Johansson.

Vanha konepaja on edelleen tilalla

Hän näyttää sanomalehtileikettä, joka esittää Erik Erikssonin konepajassa 1930 ja 1940-luvuilla valmistettua Ideal-traktoria. Vanha konepaja on edelleen Magnuksen ja Helenan tilalla. Yrittäjyys on ollut kylässä suurta ja Riston isä Gösta ja hänen neljä veljeään olivat kaikki kekseliäitä yrittäjiä. Nils Eriksson tunnettiin muun muassa hydrokoptereistaan, joita valmistettiin kylässä noin 20 vuotta, Lauri Erikssonilla oli kylässä kauppa ja posti sekä Erik ”Erkki” Eriksson oli taksiyrittäjä. Magnuksen isoisällä Esko Erikssonilla oli yritys nimeltä Transportfirma E.Eriksson.

Vanha konepaja on edelleen Magnuksen ja Helenan tilalla. Kuva: Malin Johansson.

Kylässä toimi kaksi kauppaa 1990-luvun puoliväliin asti, joista toista, Pargas Andelhandelia, johti Riston setä. Kylän niin kutsutussa pankkirakennuksessa, jossa nykyään on viisi vuokra-asuntoa, on edelleen jäljellä vanha ”Sparbank”-kyltti

– Lielahden säästöpankki valmistui vuonna 1958, Risto muistelee.

Lielahden pankki oli toiminnassa vuoteen 1995 asti. Kylässä on ollut myös meijeri ja monet kyläläiset ovat käyneet Lielahden kansankoulua, mukaan lukien Magnus. Koulu suljettiin vuonna 1998.

Erikssonin veljekset: Vasemmalta: Erik Konstantin, Nils, Esko ja  Gösta. Kuva: Yksityinen.

Tärkeä kokoontumispaikka on kylän oma pubi ja kauppa

Juuri ennen kuin saapuu Magnuksen ja Helenan luo, ajaa rakennuksen ohi, jossa lukee ”Lielahden VPK”. Vuodesta 1934 lähtien Lielahdessa on ollut oma palokunta, joka perustettiin alun perin Karl-Gustav ”Gösta” Svanströmin aloitteesta. Lielahden osastolla on nykyään aktiivista ja tehokasta toimintaa, joka täyttää nykypäivän kalustovaatimukset ja säännöllisiä harjoituksia ja koulutusta järjestetään sekä miehistölle että päällystölle. Toinen kylän maamerkki ja tärkeä kokoontumispaikka on kylän oma pubi ja kauppa eli ”Lielax kauppa ja kapakka”.

– Ennen osallistuimme ”pubivisailuihin”, mutta sijoituimme aina viimeiseksi, joten lopetimme, Magnus nauraa.

Aktiivinen kyläyhdistys järjestää monia tapahtumia

Hän kertoo, että monet kylän kesävieraat pysähtyvät kaupalla matkalla mökilleen ja asukasmäärä lisääntyy kesän aikana tuntuvasti. Silloin kylässä on enemmän elämää ja liikettä kuin talvikuukausina. Aktiivinen kyläyhdistys järjestää myös kesän aikana monia tapahtumia, kuten Perinnepäivät ja Hernekeittopäivät kylätalo Backasissa.

Sekä Magnus, Helena että Risto kertovat arvostavansa kyläyhteisöä ja että siellä on tilaa elää. Suuri osa Lielahden maasta on maanviljelijöiden omistuksessa.

– Täällä kaikki vetävät yhtä köyttä, Magnus toteaa.

Hän kertoo lopuksi, että on kahdenlaisia ​​ihmisiä – ”niitä, jotka asuvat täällä, ja niitä, jotka haluavat muuttaa tänne”.

Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*