Laboranttina maailmalle

Salla Sjögren. Kuva: Mikael Heinrichs
Tämän viikon maanantaina paraislainen 18-vuotias Salla Sjögren lähti elämänsä seikkailulle.
Hän on nimittäin seuraavat kaksi kuukautta Espanjassa työharjoittelussa osana laboratorioalan opintojaan Turun ammatti-instituutissa.
Opinnot ovat loppusuoralla, sillä työssäoppimisjakson ja sen tiimoilta suoritettavan raportoinnin (blogimuodossa) myötä tutkinnon pitäisi odottaa heitä suurin piirtein viikon sisään kotiin palatessaan toukokuun lopulla.
– Onneksi tosiaan pääsimme parhaan kaverin kanssa samaan paikkaan työssäoppimisjaksolle. Kovinkaan paljoa emme vielä tulevasta työpaikastamme tiedä, muuta kuin firman nimen ja sijaintipaikan, Salla Sjögren kertoo.
Hän myöntää hieman jännittävänsä tulevaa jaksoa, mutta lähtee matkaan ilman sen suurempia odotuksia.
Työt öljy- ja maakaasualalla toimivassa yhtiössä odottavat ja asuinpaikka löytyi vastaanottavan koulun rehtorin perheen luota. Illat ja viikonloput ovat vapaita, muuten jakson on ainakin tarkoitus olla työntäyteinen.
– Työharjoittelupaikan löytäminen omalta alalta on suhteellisen hankalaa, sillä sairaalalaborantit kyllä tunnetaan, teollisuuden laborantteja ei välttämättä niinkään. Varsinkin ulkomailla käsitteet sekoittuvat helposti, Sjögren toteaa.
Kaksikko lähtee matkaan avoimin mielin Madridin lähistöllä sijaitsevaan määränpäähänsä. Sjögren ei itse ole aikaisemmin edes käynyt Espanjassa. Kaksikko toivoo pärjäävänsä englannilla, sillä espanjaa he eivät sen koommin ole opiskelleet.
– Pientä pänttäämistä toki on aivan tässä ennen lähtöä ollut kielenkin suhteen. Kohdemaa ei ollut millään tavalla itsestäänselvyys, vaan pikemminkin se, että pääsemme jonnekin ulkomaille tälle jaksolle, Sjögren sanoo.
Turun ammatti-instituutin laboratorioalan opinnot kestävät kolme vuotta ja perustutkintoon kuuluu mittausten ja laiteanalytiikan lisäksi muun muassa bio- ja ympäristöanalytiikkaa. Alalle houkuttelivat työllistymisennusteet ja mahdollisuus päästä heti yläasteen jälkeen opiskelemaan itselleen ammattia.
– Itse en ainakaan halunnut lukioon, ja kemia on mielestäni aina ollut mielenkiintoinen oppiaine. Hyvin olen myös viihtynyt opintojen parissa, joten valinta osoittautui onnistuneeksi. Koulu on hyvä ja opettajat mukavia, Sjögren sanoo.
Työharjoittelujakson ja tutkinnon jälkeen Sjögreniä odottavat viiden kuukauden ajan oman alan kesätyöt Paraisilla. Sen jälkeisiä tarkkoja suunnitelmia hänellä ei ole.
– Alan työllistymisestä on jokseenkin kaksijakoisia mielipiteitä, mutta ainakin omalta osaltani olen tyytyväinen tulevaan neljän kuukauden työrupeamaan jonka jälkeen pitää sitten miettiä jatkoa.
Voit seurata Salla Sjögrenin ja hänen opiskelutoverinsa blogia osoitteessa laborantitespanjassa.blogspot.fi.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi